Árulkodó arcvonások: Magasan hordott szemöldök, a hangsúlyos arccsont, kerekebb arc

Forrás: Dreamstime -
megbízhatóság arcvonás bizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Nem az arckifejezés, hanem inkább bizonyos arcvonások azok, amelyek segítenek eldönteni, hogy a másik ember megbízható-e. Két tanulmány is megállapította, hogy csupán arcvonás alapján mérlegelünk, amikor azt hisszük, hogy emberismeretünkre hagyatkozunk.

A University of British Columbia pszichológus professzora, Stephen Porter és Alysha Baker PhD-hallgató két kutatást is végzett, amely azt vizsgálja, hogyan döntjük el, hogy kit találunk megbízhatónak.

„Friss kutatásunk és persze a korábbi tanulmányok is egyértelműen azt mutatják, hogy jelentős részben a külső adottságainkon múlik, hogy mennyire számítunk hiteles embereknek. Úgy látszik, hogy az arcvonások még a viselkedésnél is fontosabbak, nem is beszélve arról, hogy mit mondunk. Elképesztő, milyen szintű szociális, munkahelyi, üzleti és igazságügyi vonatkozásai vannak ennek a ténynek" - mondja Porter.

Forrás: Dreamstime

A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy nézzenek meg néhány olyan videót, illetve hallgassanak meg néhány hangfelvételt, amelyben emberek eltűnt rokonaikat keresek. Ezután azt a feladatot kaptak, hogy jegyezzék fel, mennyire tartják őszintének és megbízhatónak azt, aki megszólalt.

Kiderült, hogy van egy sor jellegzetes arcvonás, amely alapján a másik embernek bizalmat szavazunk. Ilyen például a magasan hordott szemöldök, a hangsúlyos arccsont, a kerekebb arc. Ehhez képest kevésbé megbízhatónak tűnik az, akinek alacsonyan helyezkednek el a szemöldökei, és vékonyabb az arca.

„Annak, hogy ilyen könnyen ítélkezünk, evolúciós oka van: volt, hogy az életünk múlott azon, kinek szavaztunk bizalmat" – vélekedik a szakember.

Dzsudzsák Balázsért sosem kértek ennyit: igazi csúcsgázsi a láthatáron! http://www.life.hu/news/20160806-dzsudzsak-balazs-az-egyesult-arab-emirsegekbe-szerzodik-hatalmas-osszegek.htmlA sportoló kvázi feladja futballkarrierjét, és az Egyesült Arab Emírségekbe szerződik. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoTragédia! Villamossal ütközött egy autó Budapesten, egy ember meghalt http://www.life.hu/news/20160806-durva-baleset-budapesten-villamossal-utkozott-egy-auto-egy-ember-meghalt.htmlAz Erzsébet királyné útján történt a baleset. A kocsi két utasa beszorult, egyikük a helyszínen meghalt, a másik utas a kórházban vesztette életét. News--A 2 éves kislány egy teadélutánnal lepte meg a rendőrt, aki megmentette az életéthttp://www.life.hu/news/20160805-a-keteves-kislany-egy-teadelutannal-lepte-meg-a-rendort-aki-megmentette-az-eletet.htmlEgy évvel ezelőtt Rowlett nyomozó a halál markából rántotta ki az akkor egyéves Bexley-, aki egy lenyelt érmétől fulladni kezdett. Ám úgy tűnik, hogy a kislány őrangyala nem aludt, ugyanis az arra járőröző rendőr, - amint a testére szerelt kamera felvétele is bizonyítja - megmentette az életét. Most, egy évvel később a kislány hálából egy teadélutánt rendezett a férfinak. NewsOrigoA tizenegy éves fiú bepattant egy buszba, majd elvitte egy körrehttp://www.life.hu/news/20160805-egy-tizegyeves-fiu-ellopott-egy-buszt.htmlEgy tizenegy éves német fiú meglátott egy forgalomból kivont buszt a javítóműhelyben, majd felcsillant a szeme, és úgy döntött, hogy ellopja. News--Döbbenet! Gyilkossági kísérletet rögzített egy térfigyelő kamera http://www.life.hu/news/20160805-gyilkossagi-kiserlet-ilyet-meg-biztosan-nem-lattal-dobbenetes-kepsorok.htmlA felvételek bizonysága szerint az autó direkt rontott kétszer is a 30 év körüli férfire, aki szerencsére túlélte a nem mindennapi esetet. A rendőrség közzétette a szörnyű képsorokat. News--Késelés és tömegverekedés Siófokon: egy rendőr megsérült http://www.life.hu/news/20160806-verekedes-siofokon-durva-balhe-alakult-ki-ket-tarsasag-kozott-egy-rendor-is-megserult.htmlKét társaság tagjai között nézeteltérés alakult ki Siófokon, amely kölcsönös bántalmazásba torkollott. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.