Mikor lökjön az ember ekkorát, ha nem egy olimpiai döntőben? Márton Anita bronzérmes

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
súlylökés Márton Anita RioLife2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Márton Anita bronzérmet nyert súlylökésben 19.87 méteres új országos csúccsal a riói olimpián. Az amerikai Michelle Carter az utolsó körben előzte meg a végig vezető új-zélandi Valerie Adamset.

Amikor megláttuk a péntek esti programot, titkon abban bíztunk, négy érem is leeshet nekünk, hiszen az úszódöntőkben Hosszú Katinka, Cseh László és Kapás Boglárka is érdekelt volt, súlylökésben pedig a tavalyi vb-4., idei Eb-ezüstérmes Márton Anita készülhetett a döntőre.

Úszóink hozták magukat, mindhárman érmet nyertek, és izgatottan vártuk, mire megy Márton Anita, aki a selejtezőben elsőre abszolválta a 18.40 méteres szintet. A riói magyar csapatot bemutató kiadványban Márton céljaként a 20 méter elérését jelölte meg, ami bőven egyéni csúcsot jelentett volna, de mikor lökjön az ember ekkorát, ha nem egy olimpiai döntőben?

Csak titkon reméltük a bronzérmet Forrás: AFP/Franck Fife

Elsőre amolyan bemelegítő lökést láthattunk a 27 éves Mártontól, aki 17.60-nal kezdett. A második kísérlet már jobban sikerült, 18.72 méterrel feljött a negyedik helyre, ami azért is volt fontos, mert a 12-es mezőnyből az utolsó négy helyezett nem folytathatta, így viszont Márton megnyugodhatott.

Ami olyan jól sikerült, hogy tíz centire megközelítette egyéni legjobbját, harmadikra ugyanis 19.39-et lökött, pontosan annyit, mint a kínai Kung Li-csiao, akinek viszont a második legjobb dobása messzebbre szállt, így övé volt a harmadik hely, de érezni lehetett, hogy ebbe Márton Anita nem nyugszik bele.

Országos csúcsot dobott

Negyedikre 19.38 méterre szállt a súly, ami ugyan egy centivel rövidebb volt, mint a döntőbeli legjobbja, viszont így már megelőzte a kínait a második legjobb eredményének köszönhetően. Ötödikre 19.10 sikerült, így az utolsó kör előtt a harmadik volt, a kétszeres címvédő új-zélandi Adams és az amerikai Carter mögött.

Márton Anita a végére tartogatta a slusszpoént, a hatodik sorozatban 19.87-et dobott, ami óriási egyéni csúcs, és beérte vele a második helyen álló amerikait, igaz, Carternek a második legjobb eredménye miatt az ezüstje már biztos volt.

Elsírta magát a bronztól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kínai az utolsó kísérletét is elrontotta, ahogy a negyediket és az ötödiket is, úgyhogy ezzel eldőlt, hogy Márton Anita bronzérmes! Carter pedig az utolsó körben 21 centivel túldobta Adamset, így 20.63-mal megfosztotta az új-zélandit a triplázástól. A mostani bronz az első magyar érem súlylökésben az olimpiákon.

A nők között magyar atléta utoljára 1968-ban, Mexikóban szerzett érmet, akkor a gerelyhajító Németh Angéla győzött, a diszkoszvető Kontsek Jolán pedig harmadik lett.

"Amiért jöttem, megszereztem” - Kapás Bogi bronzérmet nyert 800 gyorsonhttp://www.life.hu/news/20160813-kapas-boglarka-bronzermet-nyert-800-gyorson-a-rioi-olimpian.htmlKapás Boglárka bronzérmet nyert 800 gyorson a riói olimpián, az aranyérmes Katie Ledecky pedig óriási világcsúcsdöntést mutatott be. A 23 éves magyar úszó sokáig a második helyen állt, végül két tizeddel kikapott a brit Jazz Carlintól.News--Cseh Laci Phelpsszel és Le Clos-val hármas holtversenyben nyert ezüstérmethttp://www.life.hu/news/20160813-cseh-laszlo-uszo-phelpsszel-es-le-clos-val-harmas-holtversenyben-nyert-ezustermet.htmlJoseph Schooling Szingapúr első olimpiai bajnoki címét szerezte, de a 100 méteres pillangóúszás döntője elsősorban nem emiatt került az érdeklődés középpontjába, hanem azért, mert a második helyen hármas holtverseny született. NewsAFPHosszú Katinka három aranyérem után 200 háton ezüstérmet szerzetthttp://www.life.hu/news/20160813-hosszu-katinka-harom-aranyerem-utan-a-200-hat-ezusterme-utan-nyilatkozott.htmlCseppet sem bánja Hosszú Katinka, hogy kétszáz háton ezüstérmet szerzett a riói olimpián, mi több, ebből merít majd új motivációt. Mindent kiadott magából, még hányt is a futam után. News--Megdöbbentő sorozat: így gyilkolják a farkasokat Szibériábanhttp://www.life.hu/news/20160812-fotosorozat-a-sziberiai-farkasvadeszokrol.htmlA Föld egyik leghidegebb térségében az ember és a farkas élet-halál harcot vív egymással. Az őslakosok saját védelmükben kénytelenek meggyilkolni az állatokat. News--Pénteken és szombaton éjjel több száz hullócsillag teljesíti a kívánságaidathttp://www.life.hu/news/20160812-penteken-es-szombaton-este-ismet-lathato-lesz-a-perseidak-neven-ismert-jol-lathato-meteorraj-a.htmlPénteken este ismét látható lesz a Perseidák néven ismert, jól látható meteorraj, amit mi egyszerűen hullócsillagoknak hívunk. News--Póthajat akartak csináltatni maguknak a korrupt csalókhttp://www.life.hu/news/20160812-budapesti-fodraszszalonban-ket-no-ellenornek-adta-ki-magat-birsag-helyett-pothajat-akartak.htmlKét nő a kormányhivatal alkalmazottjának adta ki magát és ellenőrzést tartott egy belvárosi fodrászszalonban. Az általuk talált hibáktól eltekintettek volna póthajért cserébe! NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.