Szentté avatták Teréz anyát, az isteni irgalmasság nagylelkű szétosztóját

Forrás: DPA/AFP/Hoffmann -
Teréz anya szentté avatás Vatikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kalkuttai Teréz anya 19 éve halt meg, és tavaly döntött a Vatikán arról, hogy szentté avatják. A ceremóniát Ferenc pápa vezette, százezren vettek rajta részt.

Teréz anya 1910-ben született Szkopjéban Agnes Gonxha Bojaxhiu néven.

A ceremóniára váró tömeg a Szent Péter téren Forrás: AFP/Andreas Solaro

19 évesen missziós nővérnek jelentkezett Indiába. Eleinte tanítóként, aztán iskolaigazgatóként dolgozott, majd utazásai során szembesült azzal a hihetetlen szegénységgel, amelyben rengeteg indiai élt. Azért, hogy ez ellen küzdjön,

1950-ben megalapította a Szeretet Misszionáriusai nevű apácarendet

Kalkuttában, amelynek most több ezer tagja van.

Teréz anya 1980-ban, Berlinben Forrás: DPA/AFP/Hoffmann

Iskolákat alapítottak nyomortelepeken, és otthonokat nyitottak többek között árváknak, leprás és AIDS-es betegeknek, volt prostituáltaknak. 1971-ben a BBC dokumentumfilmet készített róla, ezután világszerte ismert lett.

Egymás után kapta a különféle nemzetközi díjakat, köztük 1979-ben a Nobel-békedíjat.

A rend ma több száz házat működtet a világban.

Voltak azonban, akik kritizálták a tevékenységét. Egyrészt azért, mert komoly hiányosságok voltak a higiénia területén a rend által működtetett otthonokban és kórházakban, például fertőtlenítés nélkül többször használtak injekciós tűket, és megfelelő fájdalomcsillapítást sem alkalmaztak. Másrészt azért, mert diktátoroktól is elfogadott pénzt, amellyel a rend

nem mindig tudott megfelelően elszámolni.

Hindu nacionalisták szerint sokszor ő és követői úgy kereszteltek meg haldoklókat, hogy azok nem tudtak róla.

Teréz anya 1991-ben Forrás: AFP/Raveendran

Azért is bírálták, mert elutasította az abortuszt, a fogamzásgátlást és a válást.

Boldoggá, majd szentté avatás

Mindezek ellenére az egész világon nagyon népszerű volt. 87 évesen, 1997. szeptember 5-én halt meg, és

a szokásosnál sokkal hamarabb, hat évvel később boldoggá avatták.

Azt a ceremóniát I. János Pál vezette, és 300 ezren vettek részt rajta.

2003-ban avatták boldoggá Forrás: AFP/Ravi Raveendran

A szentté avatáshoz két csodatételt kell az egyháznak elismernie. Teréz anya esetében a Vatikán azt mondja, egy brazil férfi és egy fiatal indiai nő is azután gyógyult meg, hogy hozzá imádkozott.

A ceremóniára mintegy százezren érkeztek a világ minden tájáról, köztük több állam- és kormányfő, például Narendra Modi indiai miniszterelnök. A rendezvényt háromezer olasz rendőr és biztonsági ember felügyelte, a Vatikán feletti légteret pedig lezárták.

A vatikáni szentté avatási ceremónia mellett Kalkuttában három hónapos megemlékezéssorozatot tartanak: több könyvet is kiadnak róla, stadionokban tartanak miséket, és felavatják életnagyságú bronzszobrát is.

"Ez nem pornószínház!" Erotikus vándorcirkuszban hegedülnek a magyar ikerlányokhttp://www.life.hu/news/20160904-angelika-es-esztella-erotikus-vandorcirkuszban-hegedulnek-a-magyar-ikerlanyok-ausztriaban.htmlA magyar ikerlányok, Angelika és Esztella nagy közönségkedvencnek számítanak Ausztriában, ahol egy különleges cirkuszban lépnek fel. NewsŐ a nők új kedvence: Igazi szívtipró Jordánia leendő királyahttp://www.life.hu/news/20160903--igazi-szivtipro-jordania-leendo-kiralya-husszein-herceg.htmlII. Abdullah király és a szépséges Rania hercegnő fia nemrég jelent meg az Instagramon, de mársi 800.000 követője van. Husszeint egyszerűen imádják a nők.NewsOrigoHatalmas sikerrel kezdett Hosszú Katinka Moszkvábanhttp://www.life.hu/news/20160903--hosszu-katinka-harom-gyozelemmel-kezdett-moszkvaban.htmlHosszú Katinka hét döntőbe jutott be, ebből hármat megnyert, háromban pedig második lett Moszkvában, a rövidpályás úszó-világkupa harmadik állomásának nyitónapján. NewsOrigoEz a modell azt állítja, övé a világ legjobb popsijahttp://www.life.hu/news/20160903-ez-a-modell-azt-allitja-ove-a-vilag-legjobb-popsija-anasztazija-kvitko.htmlHa Anasztazija Kvitko kitartóan halad kitűzött célja felé, akkor Kim Kardashian hamarosan lekerül a világ popsitérképétől.NewsOrigoEzért nem bántotta az ikreket a gyilkos román orvoshttp://www.life.hu/news/20160903-ezert-nem-bantotta-az-ikreket-a-gyilkos-roman-orvos-s-dan-nyiregyhazi-gyilkossag.htmlS. Dan a kolozsvári bíróságon is beszélt, sőt, elvezetése közben még az újságírókhoz is szólt.News--Japán a világ legbizarrabb helye! Nem hiszed?http://www.life.hu/news/20160902-japan-a-vilag-legbizarrabb-helye-ime-a-bizonyitek-fotok.htmlMondhatni, Japán a furcsaságok szülőhazája, hiszen ha valami bizarr használati tárggyal vagy fesztivállal találkozunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy onnan ered. Külön-külön már láthattunk megannyi, Japánból jött képtelenséget, de összegyűjtve egyenesen sokkoló ez a groteszkség. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.