Itt van az ősz, itt van újra - Így alakul a hét időjárása

Forrás: Thinkstock -
eső időjárás zápor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első igazi, esős, hideg, őszi napra ébredtünk.

Hétfőn ÉNy-on felől egyre többfelé alakul ki eső, zápor, főleg keleten zivatar is. A Dunántúlon kiadós csapadék ígérkezik. Az ÉNy-i szél nagy területeken erősödik meg, nyugaton és a középső tájakon viharos szél lehet.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Markáns lehűlés várható: az ország nagy részén már csak 16-22 fok között alakul a maximum, a Tiszántúlon lesz melegebb.

Kedden újabb csapadéktömb éri el az országot, mely eleinte a nyugati, később a középső területeken okoz újabb esőt, záport, zivatart. Néhol felhőszakadás is előfordul. Az északi szél erős marad. 18 és 25 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán napközben fokozatosan csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt ki a nap. Az északi szél még élénk lesz. 25 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

Csütörtökön és pénteken napos, meleg, nyárias időre van kilátás. Csapadék nem valószínű. Ismét mérhetünk 30 fok körüli maximumokat.

Hidegfronti hatásra kell számítani

Ilyenkor a hideg légtömeg elmozdul a meleg légtömeg irányába, és alatta helyezkedik el, melynek következtében intenzív légáramlások keletkeznek a határfelületen. A levegő hőmérséklete és páratartalma lecsökken, míg a légnyomás a hideg front megérkezéséig csökken, utána azonban emelkedik. A hideg front érkezését gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti. A front érzékenyek annak elvonulása után éreznek jellemző tüneteket, melyek közt megtalálhatók az

ízületi panaszok mellett a fejfájás, a reumatikus-, a gyomor-, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese- vagy epegörcs,

illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása is. Kiválthat még a hideg front, alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is eredményezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.