Cseh Lászlót súlyos vád érte: tényleg doppingolt?

Fotó: Tuba Zoltán - Origo -
dopping Cseh László úszó versenyző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László úszót is megnevezte a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport mint olyan sportolót, aki tiltott listás szert szedett. Ez ugyanakkor nem számít doppingolásnak, mert a magyar versenyző asztmájára kapott legálisan formoterolt.

A hétfőn kiszivárogtatott dokumentum szerint Cseh még 2011 októberében kapott asztmára formoterolt. Mivel a szer szedését szükség esetén engedélyezték 6 mikrogrammig, ezért csak akkor számítana doppingolásnak, ha az úszó ennél nagyobb mértékben inhalálta volna a készítményt.
Cseh László az MTI-nek megerősítette, ilyen engedélyeket korábban évről évre kérnie kellett gyermekkori asztmája miatt, a nyilvánosságra hozott dokumentum azonban az utolsó volt a sorban, hiszen 2012 óta - már a londoni játékokat megelőzően - egy olyan készítményt használ szükség esetén, melynek összetevői közül semmi sincs tiltólistán.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Orosz hekkerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas,

a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek.

A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről (Serena és Venus Williams, Simone Biles) tett közzé - szerinte - egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Egyben tudatták, hogy "hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.