78 év után újra királyi esküvőt rendeztek Albániában

Forrás: AFP/Malton Dibra -
lakodalom királyi esküvő II. Leka herceg Albánia I. Zogu király Tirana
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Húsz uralkodócsalád képviselte magát a szombaton Tiranában megrendezett királyi esküvőn, amelyen I. Zogu albán király unokája, II. Leka herceg Elia Zaharia albán színésznővel kelt egybe.

Albániában másodszor rendeztek királyi esküvőt, az elsőt 1938-ban tartották, amikor I. Zogu király és Apponyi Géraldine magyar grófnő házasodott össze.

Forrás: AFP/Malton Dibra

A szombati ceremónián, amely a főváros egykori királyi palotájában zajlott, a világ minden tájáról mintegy húsz uralkodócsalád, több mint száz arisztokrata és főméltóság jelent meg, továbbá magas rangú albán állami vezetők is voltak a vendégek között. Bár az albán királyi családnak jelenleg semmilyen különleges státusza vagy hivatala nincs az országban, a család tagjait meghívják az állami ünnepségekre és nagy tisztelet övezi őket, amit a hétvégi esküvői ceremónia is igazolt. A tiranai polgármester mellett az albán egyházak vezetői is részt vettek az esküvőn, hogy áldásukat adják a frigyre.

II. Leka herceg 1982-ben Dél-Afrikában született, édesapja I. Leka albán herceg, édesanyja az ausztrál származású Susan Cullen-Ward. Elia Zaharia egy évvel fiatalabb a hercegnél, szülei: Gjergj Zaharia és Yllka Mujo.

Forrás: AFP/Malton Dibra

A pár Párizsban ismerte meg egymást, eljegyzésüket 2010-ben jelentették be. II. Leka jelenleg az albán elnök, Bujar Nishani tanácsadója, Elia Zaharia pedig egy jótékonysági szervezet, a nélkülözőkön segítő Geraldine Királynő Alapítvány vezetője.

I. Zogu albán király 1928. és 1939. között uralkodott Albániában, majd az olasz megszállás miatt száműzetésbe kényszerült. Több mint 60 évi távollét után az albán királyi család 2002-ben tért vissza hazájába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.