Végre lehull a lepel: így vezetnek a nők és így a férfiak

Forrás: Thinkstock -
útviszonyok nők vezetés vezetéstechnika technika férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hazai sofőrök több mint fele nem vezet szívesen csúszós útviszonyok közt, és mintegy 49 százalékuk a korlátozott látási viszonyokat sem preferálja. Mindennek ellenére, vagy talán épp ennek következtében, sokkal kevesebb közúti baleset történik az őszi-téli időszakban: óvatosabbak, tudatosabbak vagyunk. Ennek ellenére nem árt felkészülni a megváltozott útviszonyokra.

Az egyre hidegebb idő és a kevesebb napsütéses óra nem csak a közérzetünkre, de vezetési szokásainkra is nagy hatással van. Mint az a SEAT és az NRC Kft. reprezentatív kutatásából kiderült, a sofőrök fele nem szívesen vezet az ilyenkor jellemző csúszós, sötét utakon. Leginkább a nőket tántorítja el az autóvezetéstől az időjárás, ugyanis a válaszadók mintegy hetven százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen ül a volán mögé ezekben a helyzetekben. A férfiaknál ez az arány mindkét esetben negyven százalék körül mozog.

Lassan járj, tovább „élsz"

Bár a csúszós utakon nagyobb eséllyel veszíthetjük el az uralmat autónk felett, a KSH adatai szerint mégis jóval kevesebb ütközéses, borulásos és pályaelhagyásos baleset történik az őszi-téli hónapokban. Míg november és február között jellemzően 4-600 között mozog az ilyen közúti szerencsétlenségek száma, addig ez az év többi részében gyakran megközelíti a 900-at. Ennek ellenére néhány dolgot fontos észben tartani, mielőtt a következő hónapokban autóba ülünk. Ilyenek például a csúszós utakon megnövekedő féktávolság, a gyakori köd és a kevesebb napsütés okozta gyengébb látási viszonyok, érdemes tehát időben felkészítenünk járműveinket a megváltozott időjárásra.

Ezek a női sofőrök legtipikusabb bakijai! Forrás: Thinkstock

Nők vs. férfiak

A kutatás kitért arra is, hogy az egyes tényezők milyen arányban okoznak kellemetlenséget a férfiak és nők számára. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak kevésbé tartanak a csúszós úttól (40 százalék) és a korlátozott látási viszonyoktól (41 százalék), míg a nőknél ez az arány 69, illetve 61 százalék. A kutatás azt is kimutatta, hogy melyik nem a szabálykövetőbb. A női sofőrök mindössze hét százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen tartja be a sebességhatárokat, és alig egy százalékuk számára jelent kellemetlenséget a KRESZ betartása. Ezek az arányok a férfiaknál 21 és 8 százalékig szórnak – elmondható tehát, hogy a nők úgy érzik, biztonságosabban, de legalább is szabálykövetőbben vezetnek, mint az urak.

83 videófelvétel került elő a sorozatgyilkos lakásábólhttp://www.life.hu/news/20161018-stephen-port-lakasabol-83-hazi-video-is-elokerult-amin-szexualis-kapcsolatot-letesit-fiatalabb.htmlA londoni sorozatgyilkos nem érte be azzal, hogy bedrogozta áldozatait, majd megerőszakolta őket. Kiderült, hogy 83 szexvideót is készített telefonnal azokról a férfiakról, akikkel fajtalankodott. News--Az interneten akarta eladni gyerekét az apahttp://www.life.hu/news/20161018-e-bayen-akarta-eladni-gyereket-5000-euroert-az-apa.htmlAz e-Bay-en akarta ötezer euróért eladni a kislányát az édesapa. A hatóságoknak azt állította, hogy csak viccből tette fel a hirdetést. News--Szexi képeivel zsarolták az anyukát, felakasztotta magáthttp://www.life.hu/news/20161018-szexi-kepeivel-zsaroltak-az-olasz-anyukat-aki-a-furdoszobaban-felakasztotta-magat.htmlFelakasztotta magát a fürdőszobájában egy kétgyermekes anya, miután megzsarolták fehérneműs képeivel. NewsThinkstock100 rendőr kellett, hogy megfékezze az évszázad házibulijáthttp://www.life.hu/news/20161018-munchenben-szervezte-meg-egy-18-eves-az-evszazad-hazibulijat.html100 rendőr kellett, hogy leállítsa az évszázad házibuliját Münchenben. A 18 éves fiatal csak egy szűk baráti partit akart, végül összehozta az évszázad legnagyobb házibuliját.News--Sokkoló: 8 éves gyermekével ugrott a halálba az édesanyahttp://www.life.hu/news/20161018-sokkolo-8-eves-gyermekevel-ugrott-a-halalba-az-orosz-edesanya.htmlEgy orosz édesanya a 9. emeletről vetette magát a mélybe, a karjában volt a gyermeke is. Állítólag a házassága megromlása miatt döntött az öngyilkosság mellett. News--Ezek közül választják ki a legviccesebb természetfotót: mind megérdemlihttp://www.life.hu/news/20161017-ezek-kozul-valasztjak-ki-2016-legviccesebb-termeszetfotojat.htmlÍme, azok a képek, amelyek küzdenek a legviccesebb természetfotónak járó díjért. A Comedy Wildlife Photography Awards 2016 döntős fotói egytől egyig megérdemelnék az első helyet, nem lesz könnyű választani. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.