Veszély: madárinfluenza vírust találtak egy pulykatelepen

Forrás: AFP/Justin Sullivan -
pulyka madárinfluenza Békés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy Békés megyei gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a madárinfluenza vírus jelenlétét. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, 9000 pulykát kell leölni, vagyis a teljes állományt.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 9000 pulykát, vagyis a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei, a gazdaság állami kártalanítást kap.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

A közleményben leszögezték, hogy a kimutatott típus (H5N8) kapcsán még sosem fordult elő emberi megbetegedés, de a fertőzés terjedésének megakadályozására további intézkedéseket tettek: A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. Szállítási korlátozásokat is bevezetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.