Szegény román családok töltik meg a játékokkal a Kinder tojásokat

Forrás: Origo -
gyerekmunka Ferrero Románia rabszolgamunka Kinder tojás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A The Sun magazin leleplező riportja szerint szegény román családok töltik meg játékokkal a Kinder tojások belsejét. Sok esetben az egész család ezen dolgozik, a gyerekek is, kortól függetlenül.

Sokan azt hiszik, hogy a Kider tojásokba valamilyen gyártósoron kerülnek bele a különböző játékok részecskéi. Sajnos nem így van. Szegénységben élő román családok tagjai a két kezükkel, saját otthonaikban töltik meg a kis sárga tokokat. Az olasz Ferrero, a Kinder termékek gyártója három román alvállalkozóval áll szerződésben, akik továbbadják a monoton munkát az al-alvállalkozóknak, azaz a családoknak. A gyárak Nagykárolyban, Szatmárnémetiben és Tasnádon találhatók.

A Kinder tojás sárga műanyag kapszulája, benne a játék alkatrészekkel Forrás: Origo

A munkavállalók zsákokban kapják a termékeket, amiben 1000 darab sárga tojásbelső megtöltéséhez van alkatrész. Ezért a mennyiségért 1000 forint körüli összeget fizet az édességgyártó. Egy sárga műanyag tokot tehát durván egy forintért töltenek meg. A munkát a család összes tagja, köztük a gyerekek is végzik, sokszor órákon keresztül.

A The Sun riportere több családot is meglátogatott, akik ezzel foglakoznak és videót is készített arról, ahogy a tojásbelsőket töltögetik. Timea Jurij, a nő aki nyilatkozott, elmondta, hogy ez bizony rabszolgamunka, nagyon keveset fizetnek, de nincs más választásuk, jobb ez, mint a semmi. Kell a pénzt élelmiszerre és a gyerekeik felnevelésére. Az elkészült játékokat Timea férje szállítja a gyárba, Nagykárolyba, ami nincs messze a magyar határtól.

Az egyik gyár területi menedzsere azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy ilyen módon kiszervezik a munkát. Úgy látja, hogy komoly problémával állnak szemben, és ezért nagyon komolyan is fogják venni az ügyet.

Pablo Escobar fia vallott az elképzelhetetlen luxusról, amiben élthttp://www.life.hu/news/20161122-pablo-escobar-fia-vallott-a-luxusrol-eletet-adta-volna-az-apjaert.htmlA hírhedt drogbáró fia, Juan Pablo Escobar számunkra felfoghatatlan körülmények között élt. Szinte nem volt olyan, amit ne kapott volna meg apjától, aki hatalmának csúcsán a világ kokainkereskedelmének 80%-át tartotta kézben. NewsOrigoCzene Attila, a korábbi sportért felelős államtitkár is megszólalt az úszóbotrány kapcsánhttp://www.life.hu/news/20161122-czene-attila-elarulta-kit-szeretne-az-uszoszovetseg-vezetojenek.htmlTart a vita az úszók és a szövetség között. Hosszú Katinkáék a teljes vezetőség cseréjét akarják elérni, további követelések mellett, de a szövetség szerint tévúton járnak. Czene Attila Atlanta olimpiai bajnoka, a korábbi sportért felelős államtitkár is megszólalt az ügyben, elmondta kit szeretne az úszószövetség elnökének. NewsOrigoSokkoló: féltékenységből ölte meg szüleit a tinédzser (18+)http://www.life.hu/news/20161122-sokkolo-tortenet-feltekenysegbol-olte-meg-szuleit-a-tinedzser-ashton-sachs.htmlAshton Sachs azért lőtte le a szüleit, mert biztos volt benne, hogy azok sokkal jobban szeretik nála a testvéreit. News--Koraszülött babáknak varr ruhákat egy magyar férfi http://www.life.hu/news/20161122-micsoda-ferfi-koraszulott-babaknak-varr-polokat-egy-magyar-onkentes-interju.htmlFerenc a Facebookon osztotta meg a munkáját, ezzel pedig több száz "rajongót" szerzett magának. A férfi koraszülött babáknak készít önkéntesként inkubátorba való pólókat. News--Felfüggesztették egy balhé miatt a Fradi kapusát, Jova Leventéthttp://www.life.hu/news/20161122-kocsmai-balheba-keveredett-jova-levente.htmlFelfüggesztették egy balhé miatt a Fradi kapusát. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a történet vége. NewsAFPLehet, hogy megtalálták Madeleine McCannt?http://www.life.hu/news/20161122-roma-utcain-koborlo-lanyrol-hiszik-hogy-megtalaltak-madeleine-mccannt.htmlRóma utcáin kóborol egy szőke hajú, zöld szemű lány, aki egyáltalán nem beszél olaszul, de angolul annál inkább. A fényképeit látva sokan úgy vélik, ő az évekkel ezelőtt eltűnt Madeleine McCann! News--



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.