Kiderült, hogyan párosodnak a medveállatkák

Forrás: American Museum of Natural History -
medveállatka szex párosodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok eddig nem tudtak sokat arról, hogy a medveállatkák miként élik a szexuális életüket, ami szinte szégyen, hiszen ezek a világ egyik legérdekesebb állatai. Bámulatos módon, szinte bármilyen körülmények között túl tudnak élni, és végre azt is tudjuk, hogyan szaporodnak, és mennyi ideig tart az együttlétük!

A mikroszkopikus méretű medveállatkák kétségtelenül érdekes állatok, nem hiába foglalkoznak velük a tudósok több mint 200 éve. Általában vízben érzik jól magukat, de szinte bármilyen körülmények között képesek az életre, legyen szó akár kegyetlen mínuszokról, vagy forrásban lévő vízről. Az óceán mélyén lévő nyomást is el tudják viselni, de évtizedekig elélnek víz nélkül, vagy éppen lefagyasztva. Szinte szégyen, hogy eddig semmit nem tudtak arról a tudósok, hogyan szaporodnak ezek a páratlan lények.

Kiderült, hogyan párosodnak a medveállatkák Forrás: American Museum of Natural History

A kutatók eldöntötték, hogy egyszer és mindenkorra betömik ezt a rést, vagyis pótolják ezt a hiányosságot. A biztos eredmény érdekében

30 medveállatpárt választottak ki a tanulmányhoz, amit a nőstények és a hímek szétválogatásával kezdtek.

Ez nehezebb feladat, mint gondolnánk, ugyanis az aprócska lényeken csak néhány pici jel utal a nemükre. Ezután megvárták, hogy a nőstények petét termeljenek, majd összeeresztették őket. Ezek után szinte minden ment magától, mint a karikacsapás, azonnal egymásra találtak a nőstények és a hímek - tudatta a kutatás eredményét a Vox.

Szerencsére a párzási folyamat menetéről sem maradunk le, ezt is leíták a tudósok.

A hím egyed összegömbölyödik a nőstény feje körül, és megkapaszkodik mellső lábaival a testében. A nőstény stimulálni kezdi szajszervével, a hím pedig előbb-utóbb spermát juttat a nőstény testére, hogy megtermékenyítse a petéket, nem is egyszer! A medveállatkák szexuláis együttlétében a legmegdöbbentőbb, hogy egy órán át tart, amihez képest az emberek átlagos ideje szinte semmi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.