Meghalt John Glenn az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet

Forrás: Origo -
halál John Glenn űrhajós
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint egy hete került kórházba John Glenn. Egy rákos betegeket kezelő intézetben feküdt, de állapotáról sokáig nem adtak tájékoztatást. Sajnos már csak egy szomorú hírt tudtak közölni az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet: 95 évesen elhunyt.

John Glenn az első amerikai űrhajós volt, aki megkerülte a Földet, és a világon a harmadik, aki járt az űrben. Mielőtt az űrhajózásra adta volna a fejét, ő volt az Egyesült Államok egyik legjobb berepülő pilótája. Nevéhez rekord is fűződik: szuperszonikus repülőgéppel Los Angelesből New Yorkba repülve átszelte az észak-amerikai kontinenst 3 óra 23 perc alatt.

John Glenn az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet Forrás: Origo

1962. február február 20-án háromszor repülte körül a Földet, útja 4 óra 555 percig tartott. Hazatérésekor igazi nemzeti hősként ünnepelték.

77 évesen pedig ismét feljutott a világűrbe, a világ legidősebb űrhajósaként.

Barack Obama amerikai elnök 2012-ben az Egyesült Államok legmagasabb, civileknek adható elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. John Glenn 95 évesen egy ohaioi kórházban hunyt el, helyi idő szerint csütörtök délután.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.