buddhista szerzetes mumifikálódott
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
200 éves mumifikálódott testet találtak Mongóliában. A hívők szerint a szerzetes tudatállapota még mindig ép és sértetlen. 

Egy vélhetőleg megvilágosodott buddhista szerzetes mumifikálódott testére bukkantak Mongóliában. A vallást gyakorló emberek szerint olyan mély meditációs állapotba kerülhetett a szerzetes, mely közben a test életét veszti, de a tudatállapota nagyon is ép. Ezt a szintet a hívők "tukdam" állapotnak hívják.

200 éves szerzetesre bukkantak Mongóliában Forrás: Youtube

Rengeteg buddhista állítja, hogy ez egy létező lezárási formája a földi életnek. A szerzetes testtartásán, a felvett pozícióján egyértelműen látszik, hogy meditálás közben érte utol a halál - írta meg a TheSun.

"Volt lehetőségem gondoskodni néhány szerzetesről, aki eljutott a tukdam állapotába. Ha egy személy képes fenntartani ezt az állapotot 3 hétig – ami nagyon ritkán történik meg –, akkor a teste lassan összeaszik, és a végén csak hajak, körmök és a ruhája marad vissza. Általában ilyenkor a szerzetessel együtt élők egy szivárványt látnak meg az égbolton, ami napokig ott marad. Ez azt jelenti, hogy a szerzetes talált magának egy szivárványtestet, ami a Buddhához való elérkezés legközelebbi állapota. Ha a meditáló meg tud maradni ebben az állapotban, akkor Buddhává válik. Ezen a szinten a szerzetes mindenkinek segít maga körül, és a környéken mindenki örömet fog érezni" - nyilatkozta a dalai láma orvosa, Dr. Barry Kerzin buddhista tanár.

A szerzetes testtartásán, a felvett pozícióján egyértelműen látszik, hogy meditálás közben érte utol a halál Forrás: Youtube

A most felfedezett holttest tulajdonosa Tsorzh Sanzhzhav, akit 70 éves korában temettek el mestere mellé, nagyjából 130 évvel ezelőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.