Meghalt Michèle Morgan

Forrás: Collection Christophel/Marianne Productions / Parc film/Marianne Productions / Parc Film -
színésznő Michele Morgan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
96 évesen kedden meghalt Michèle Morgan, a 20. század egyik legnagyobb francia színésznője – tudatta családja a francia sajtóval.

A jelképekre mindig is sokat adó és ma is tökéletes eleganciájáról ismert színésznő Simone Renée Roussel néven 1920. február 29-én a Párizs közeli Neuilly-sur-Seine-ben egy négygyermekes család legidősebb gyermekeként született, és a normandiai Dieppe-ben nőtt fel. Tizennégy évesen Párizsban élő nagyanyjához szökött, mert mindenáron filmsztár szeretett volna lenni.

A zöldszemű szőke szépség színházi leckéket vett, és az angolszász hangzású Michele Morgan művésznéven az 1930-as évek közepétől már kisebb szerepekben feltűnt a filmvásznon,

majd harmadik filmjével, az 1938-ban készült Marcel Carné rendezte Ködös utak című alkotással vált híressé.

Michele Morgan Forrás: Collection Christophel/Marianne Productions / Parc film/Marianne Productions / Parc Film


A Morgan művésznevet azért vette fel, mert úgy vélte, hogy az amerikai milliomos neve csak szerencsét hozhat neki, a Michele keresztnév pedig - mint mondta - jól illett a Morgan vezetéknévhez.
Hollywoodban a második világháború alatt és után nem tudta igazán megvetni a lábát - nem eléggé szexis, mondták róla. Alfred Hitchcocknak pedig a francia színésznő akcentusa nem tetszett. Házassága Bill Marshal amerikai színésszel és rendezővel - egyetlen gyermeke, az 1944-ben született Mike apjával - 1949-ben felbomlott.

Az ezután következő évtizedek nagysikerű filmek egész sorát hozták, köztük 1948-ban Alessandro Blasetti Fabioláját, amelyben Michele Morgan második férjével, az 1959-ben szerencsétlenség áldozatául esett Henry Vidallal együtt szerepelt. Filmjeiben feledhetetlen párost alkotott Jean Marais-val, akivel az 1992-93-as színházi évadban még fellépett Cocteau egyik darabjában.

Több mint hetven filmet forgatott, ő volt az első színésznő, aki a cannes-i filmfesztiválon 1946-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját Jean Delannoy Elveszett boldogság című filmjében nyújtott alakításáért.

2001-ben végleg visszavonult a filmezéstől és a színpadtól, és csak a festészetnek élt.
A filmsztár a franciák körülrajongott kedvence volt, tíz alkalommal választották meg a legnépszerűbb francia színésznőnek. Rejtélyes, távolba néző, melankolikus tekintete miatt fiatalkorában gyakran hasonlították Greta Garbóhoz. A francia film legszebb szemének is nevezték.

Családja tájékoztatása szerint búcsúztatása egy gyászmise keretében pénteken lesz Neuilly-sur-Seine-ben, majd Párizsban helyezik örök nyugalomra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.