Meghalt Clare Hollingworth, aki elsőként adott hírt a II. világháború kitöréséről

Forrás: AFP/Anthony Wallace -
halál haditudósító Clare Hollingworth
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Clare Hollingworth brit haditudósító, aki annak idején elsőként adott hírt a második világháború kitöréséről. Az újságírót 105 éves korában Hongkongban érte a halál kedden.

1939 augusztus végén újonc újságíróként kölcsönkérte egy diplomata autóját Lengyelországban, hogy a németek által ellenőrzött területre hajtson, ahol jelentős mozgósításra lett figyelmes. Amikor a nácik napokkal később megindították inváziójukat, ő azonnal értesítette a brit diplomatákat és a The Daily Telegraph című brit lapot a történtekről. Kilógatta a telefonkagylót az ablakon, hogy a vonal másik végén is hallják az események zaját.

Clare Hollingworth 2016 október 10-én ünnepelte 105. születésnapját Forrás: AFP/Anthony Wallace

Clare Hollingworth később tudósított Vietnamból, Algériából és a Közel-Keletről, majd az 1970-es években Pekingben dolgozott. Utána Hongkongban telepedett le, négy évtizeden át élt ott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.