Elhunyt Csikós Attila, a Magyar Állami Operaház örökös tagja

halál Magyar Állami Operaház Csikós Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszan tartó, súlyos betegség után távozott Csikós Attila, aki a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze volt. Életének 75. évében hunyt el.

Csikós Attila hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el életének 75. évében. Kossuth- és Jászai Mari-díjas építész, jelmez- és díszlettervező volt, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze, valamint a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Elhunyt Csikós Attila - Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója egy nappal Csikós Attila halála előtt közölte, hogy

az Arabellához és a Szilfid című baletthez készült két utolsó díszletét az Opera védetté nyilvánítja, és megőrzi az utókornak.

Csikós Attila 40 éven át határozta meg az Opera látványvilágát, száznál több szabadtéri és arénaprodukció fűződik a nevéhez. 1968-tól mintegy 90 színházi bemutatóra is tervezett díszletet a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Madách Színházban, egyéb darabok mellett Az ügynök halála és A vágy villamosa, az Oliver, Shakespeare-királydrámák vagy a János király és az V. Henrik című előadásokét. Csikós Attilát az MMA és a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.