Így lehetne segíteni a bántalmazott gyerekeknek

kisgyerek szexuális zaklatás trauma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megnyílt az első olyan modern szemléletű intézmény, amely a bántalmazott gyerekek pszichés nyugalmát hivatott elősegíteni.

Pillanatnyilag az a hazai bevált módszer, hogy a különféle bűncselekmények áldozatait és szemtanúit számtalanszor kihallgatják, főleg, ha gyilkosságról vagy szexuális zaklatásról van szó. Csak ezután születik meg a pontos vád, aztán örülhetünk, ha előkerül a tettes.

"Kihallgatószoba" a Barnahus épületében Forrás: Botár Gergely fotója / Kormány.hu

A Szombathelyen megnyílt Barnahus azonban teljesen másképp közelíti meg a dolgot. Ugyanis ha egy gyereket szexuálisan bántalmaznak, majd a szülő emiatt feljelentést tesz, akkor a gyereket komoly lelki megpróbáltatásoknak teszi ki azáltal, hogy a nyomozás során egy tucatnyi idegen embernek kell elmesélnie, hogy mi történt vele.

A Barnahus lényege azonban az, hogy a szexuálisan bántalmazott gyermeket csak egy alkalommal hallgatja ki egy erre specializálódott pszichológus, aki a meghallgatás pillanatában már jól ismeri az áldozatot.

Kamera a kihallgatószobában Forrás: Foto:Pelsoczy Csaba

A beszélgetés a Barnahausban történik, ahova a kicsi már hetek óta jár játszani, és a kihallgatás során nem szembesítik sem az elkövetővel, sem annak fotójával. Azt feltételezik, hogy a gyerekek így nem élik át újra meg újra a velük történt borzalmakat, és a nyomozások is sikeresebbek – írta meg a Szeretlek Magyarország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.