Megszólalt a grazi buszbaleset sofőrje

Forrás: Thinkstock -
Graz veronai buszbaleset buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1983-ban egy magyar vállalati busz a szerpentinről a szakadékba zuhant Graz közelében. A buszvezető nem tudta megakadályozni a tragédiát, nem működött a fék...A férfi 33 évvel a szörnyű eset után sem tudta feldolgozni a történteket. Őszinte vallomás következik....

Tiba János vezette azt a buszt, aminek fékrendszere meghibásodott és egy 200 méteres szakadékba zuhant. A jármű huszonhétszer fordult meg a tengelye körül majd a kerekein landolt. A baleset tizenöt áldozatot követelt, harmincegyen pedig megsebesültek. A buszvezető kirepült a gépjárműből, egy fán akadt fent, így tudott megmenekülni...

Az eset már nagyon régen, 33 évvel ezelőtt történt, a férfi mégsem tudja feldolgozni a történteket. A Blikknek így nyilatkozott az esetről:

"Amikor magamhoz tértem a kórházban, arra sem emlékeztem, hogy ki vagyok. Ott volt egy újság, címlapján egy szétroncsolódott busszal. Rossz érzésem volt. Mindenkit megkérdeztem, mit keresek itt, mire valaki elmondta: volt ez a tömegszerencsétlenség, és én vezettem a buszt"

A balesetet a busz műszaki meghibásodása okozta (képünk illusztráció) Forrás: Thinkstock

Hónapokkal a tragédia után a szakértői vélemények kimondták, hogy a balesetet a busz műszaki meghibásodása okozta, ám a sofőrt mégis elítélték hét évre.

"Amikor a grazi főügyész megkapta a papírokat, személyesen jött el értem Baracskára, és azt mondta: ha nem tisztázzák a magyar hatóságok az ügyemet, ő maga viszi el a hágai nemzetközi bíróságig a dolgot" - emlékezett vissza János.

Tíz évig tartott, mire a férfit jogerősen is felmentették és visszakapta a jogosítványát. Vezetői engedélyére nem volt ugyan szüksége, a férfi a tragédia után kizárólag gyalog volt képes közlekedni... János beleásta magát a fékrendszerek tanulmányozásába, mára már az ország egyik legismertebb féktesztelő- és javító cégének társtulajdonosa lett.

A veronai buszbalesetetis nyomon követte a híradásokból.

Véleménye szerint valami történhetett a buszvezetővel, vagy rosszul lett vagy elájult,

különben biztosan próbálta volna korrigálni a járművet.

"Ha magához tér, valószínűleg azt fogja gondolni, amit én anno:

„Bárcsak én is odavesztem volna."

Egy ilyen esetet feldolgozni nem lehet, csak megtanulni együtt élni vele" - csuklott el a hangja.

Cseke Katinka megfenyegette Mádai Vivienthttp://www.life.hu/sztarok/20170220-cseke-katinka-stresszoldas-miatt-takarit.htmlCseke Katinka megdöbbentő dolgott vallott be Mádai Viviennek és Berki Krisztiánnak: mostanában nincs túl jó passzban a színésznő, ezért takarításban vezeti le a stresszt, van hogy napi kétszer is. Mádai Vivient pedig kiosztotta, amiért nem szedi ki fésűjéből a haját... TV + SztárokOrigoKelemen Anna elárulta, milyen férfi az esetehttp://www.life.hu/sztarok/20170220-kelemen-anna-elarulta-mi-kell-neki.htmlKelemen Anna Várkonyi Andi műsorában hétről-hétre csepegteti az infomrációkat magánéletével kapcsolatban: ezúttal elárulta, mi az, amivel mindenképpen rendelkeznie kell a kiszemelt férfinek. TV + SztárokOrigoPintér Tibor egykori kedvese, Ács Beatrix kiábrándult a sztárbólhttp://www.life.hu/sztarok/20170220-acs-beatrix-kiabrandult-pinter-tiborbol.htmlPintér Tibor és Ács Beatrix kapcsolata már hetekkel ezelőtt véget ért, ám az Édes élet kamerái előtt még láthatjuk tiszavirág életű szerelmük mindennapjait. TV + SztárokOrigoVV Soma és VV Evelin végleg szakítottakhttp://www.life.hu/sztarok/20170214-vv-soma-es-vv-evelin-szakitottak.htmlVV Soma és Evelin szerelme nem állta ki az idő próbáját. Bár megpróbálták a való életben is elmélyíteni szerelmüket, ma már mindketten más oldalán boldogok... TV + SztárokOrigoVV Mici édesanyja elmondta véleményét a házasságkötésrőlhttp://www.life.hu/sztarok/20170213-vv-mici-ferjhez-ment-edesanyja-elmondta-velemenyet.htmlVV Mici és Krisztián kapcsolatának nem sok jövőt jósoltak a rajongók, ám ők mindenre rácáfoltak: a hétvégén összekötötték az életüket. TV + SztárokOrigoSzikora Róbertnek felajánlkoznak a fiatal lányokhttp://www.life.hu/sztarok/20170209-szikora-robinak-fiatal-lanyok-ajanlkoznak-fel-szuzesseg-elvetele.htmlSzikora Robi évtizedek óta színpadon áll, így nem is csoda, hogy lányok tömkelege tett már neki ajánlatokat. Van aki csak aláírást kér, akad aki egy közös képért ácsingózik, de előfordul olyan is, aki ennél messzebbre menne... TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.