Down-kórhoz hasonló betegséggel küzd egy csimpánz

Forrás: Origo -
betegség csimpánz Down-szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Létezik egy csimpánz, aki Down-kórhoz hasonló tüneteket produkál, emiatt figyeltek fel rá a tudósok. 

Korábban már diagnosztizáltak egy majmot, aki hasonló betegségben szenvedett, ő 1969-ben született, de közel 2 évesen el is pusztult. A Kanako névre keresztelt csimpánz azonban már 24 éves, és a betegsége ellenére jól van.

Ő az egyetlen csimpánz, aki Down-szindrómához hasonló betegséggel küzd Forrás: Origo

Ő azonban nem Down-szindrómában, hanem 22-triszómiában szenved. A két betegség tünetei sok mindenben hasonlítanak, de más probléma okozza őket. A Down-szindróma kialakulása során a 21-es kromoszómapár hibásan osztódik, míg a másik esetben a 22-es kromoszómapár osztódása közben lépnek fel zavarok. Ezek különböző genetikai betegségeket okoznak.

Kanako vaksággal és szívrendellenességel küzd, és a fogai is fejletlenek. A gondozók külön tartják a többi állattól, nehogy bántódása essen, ennek ellenére Kanakónak lett egy barátja, aki nagyon kedvesen bánik vele - írta meg az Iflscience.

LEGOLAND nyílik Nyíregyházánhttp://www.life.hu/news/20170223-magyarorszagon-is-lesz-legoland.htmlEurópa több országában is van már Legloand, és hamarosan Magyarországon is megnyitja kapuit a népszerű élménypark.NewsOrigoSzexszünetet vezetne be a politikus http://www.life.hu/news/20170223-munkahelyi-szexszunetet-vezetne-be-a-politikus.htmlA svéd politikus korábban soha nem hallott ötlettel rukkolt elő: szexpihenőt adna minden dolgozónak. News--Időjárás: a viharos széllökések miatt figyelmeztetést adtak kihttp://www.life.hu/news/20170223-viharos-szellokesek-lesznek.htmlAz idő egyre jobban melegszik, lassan a szögre akaszthatjuk a télikabátot, de nem kell elsietni. Sajnos hiába lesz kellemes a hőmérséklet, a viharos széllökések elrontják az időjárást. News--26 éves ápolónő zaklatott szexuálisan egy 100 éves bácsithttp://www.life.hu/news/20170223-apolono-zaklatott-szexualisan-egy-100-eves-bacsit.htmlAz idős embereket ápoló, 26 éves nőt letartóztatták, miután kikerült egy videó arról, ahogy egy 100 éves bácsinak adott öltáncot a férfi akarata ellenére. NewsOrigoTeréz körúti robbantás: még mindig nem tudni, mi volt az indítékhttp://www.life.hu/news/20170223-nem-tudni-mi-volt-az-inditeka-a-teret-koruti-robbantonak.htmlHosszú hallgatás után beismerte tettét a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi. P. László gyakorlatilag mindent elismert, de egy kérdésre nem válaszol, mégpedig arra, hogy mi volt az indítéka. NewsOrigoKoncertjük után veszítette életét a fiatal stábtaghttp://www.life.hu/news/20170222-19-eves-fiatal-kellekes-hunyt-el-a-stuttgarti-koncert-utan.htmlAz amerikai Avenged Sevenfold zenekar egyik színpadi kellékese tragikus módon veszítette életét az együttes stuttgarti fellépése után. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.