Meghalt a "Svájci gépként" emlegetett Ueli Steck hegymászó

Forrás: Origo -
Ueli Steck
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az MTI tájékoztatása szerint balesetet szenvedett és meghalt Ueli Steck svájci hegymászó a Mount Everest közelében, Nepálban. A hírt az expedíció szervezője erősítette meg vasárnap.

A Seven Summit Treks nevű mászásszervező cég képviselője elmondta, hogy a "Svájci Gépként" emlegetett Ueli Steck a Nuptse-hegynél lévő 1-es tábornál szerencsétlenül járt és meghalt. A svájci mászó holttestét sikerült lehozni a hegyről, és Luklába szállították, ahol a Mount Everest térségének egyetlen repülőtere található.

Ueli Steck Forrás: Origo

A cég arról nem adott tájékoztatást, hogy Steck pontosan hogyan halt meg, aki egyébként a korosztályának egyik legismertebb hegymászója volt.

A jövő hónapban a Lhoce hegyet akarta megmászni.

A 40 éves Steck gyors mászási technikájáról volt híres. Több rekordot is tartott; a Berni-Alpokban található, 3970 méter magas Eiger északi oldalát 2 óra 47 perc alatt mászta meg kötél nélkül. Ő volt az első, aki egyedül mászott fel az Annapurna déli oldalára a Himalájában, amelynek a meghódítása 2007-ben kis híján az életébe került. 2013-as teljesítményéért viszont a hegymászók Oscar-díjának tekinthető Aranycsákányt kapta.

Stecket a teherbírása miatt sokan csak a "Svájci Gépként" emlegették. 2015-ben arra vállalkozott, hogy megmássza az Alpok összes 4000 méternél magasabb csúcsát. 62 nap alatt mind a 82 hegyet meghódította, és a csúcsok között gyalog, biciklivel és siklóernyővel közlekedett.

A múlt hónapban egy interjúban arról beszélt, hogy kívülállónak tartja magát a hegymászó közösségben, mert számára fontosabb a sportteljesítmény, mint a kaland. Elmondta azt is: az Everest és a Lhoce megmászásával nagyon magasra tette maga számára a lécet, és azt tekintené kudarcnak, ha nem jön le élve a hegyről - derül ki az MTI cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.