Végre kiderült az igazság arról, tud-e járni Michael Schumacher

Forrás: DPPI media/Francois Flamand -
Michael Schumacher bíróság per
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár napja számoltunk be arról, hogy egyes lapértesülések szerint az egykori Forma-1-es pilóta, Michael Schumacher állapota javult. Úgy tűnik, hogy ezek az információk nem származtak biztos forrásból. A Schumacher család és a német Bunte magazin perén ugyanis a bírónő szájából hangzott el az, hogy a világklasszis pilóta nem tud járni.

A hamburgi bíróság határozata szerint a személyiségi jogok megsértése miatt 50 ezer eurót kell kifizetnie a Bunte magazinnak, hogy kárpótolja Michael Schumacher családját. A magazin még 2015 decemberében, két évvel Schumacher súlyos baleset után közölt egy cikket ezzel a címmel: Több mint karácsonyi csoda – Michael Schumacher újra jár.

Michael Schumacher családja 50 ezer euró kártérítést kap Forrás: DPPI media/Francois Flamand

A bírónő, Simone Käfer azt mondta, a kamara abból indul ki, hogy ez az állítás nem volt igaz.

A korábbi autóversenyző most sem tud járni, miért tudott volna akkor korábban.

A bíróság biztosan tudja, hogy a magazinnak volt egy informátora, de annak megbízhatóságáról nem tudtak meggyőződni. Enyhítő körülmény, hogy a Bunte munkatársai a cikk közzététele előtt elvégezték a szükséges kutatásokat, és informálódtak. Ha ez nem történt volna meg, magasabb pénzbüntetést szabtak volna ki. A bíróság viszont nehezményezte, hogy az írás megjelenése előtt a laptól senki sem kereste meg Schumacher menedzserét. A bírónő szerint az, hogy Sabine Kehm sosem nyilatkozik a pilóta állapotáról, még nem ok arra, hogy ne próbálják meg megkérdezni őt.

Az újság megkeresett viszont egy szaktekintélyt, aki állást foglalt abban, hogy egy ilyen súlyos baleset után egyáltalán lehetséges-e, hogy a sérült újra járjon. A bíróság ezt enyhítő körülménynek vette, még akkor is, ha csak általános információkat közöltek ezzel.

Súlyosbító körülménynek ítélték azonban azt, hogy a Bunte ezzel a cikkel reklámozta a Bild magazinban a karácsonyi lapszámot, átvéve a cikk címét is. A személyiségi jogokat ez olyan mértékben sértette, hogy csak a pénzbüntetés jöhetett szóba. A Schumacher család 100 ezer eurót követelt, a bíróság ezt az összeget megfelezte.

A Bunte magazin főszerkesztője így nyilatkozott: "Értékeljük, hogy bíróság az érveléseink egy részét elfogadta, és a követelt összeget megfelezte. Mindazonáltal úgy véljük, hogy az elsőfokú döntés helytelen." Az ítélet ellen az indoklás kézhezvételétől számítva egy hónapon belül lehet fellebbezni – közölte a Bild magazin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.