Idén értük el leghamarabb a túlfogyasztás napját

Forrás: NASA/ISS Crew/Johnson Space Center -
túlfogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiség alig több mint 7 hónap alatt elhasználta az egy évre elegendő erőforrásait, már mától a jövő évit habzsoljuk. Minden évben egyre korábban érjük el ezt az időpontot, az idén merítettük ki leggyorsabban a Földet!

Ismét eljött a túlfogyasztás napja, idén augusztus 2-ára esett, vagyis mától már a jövő évi tartalékokat emésztjük fel. Minden évben egyre hamarabb érjük el ezt az időpontot, eddig az idei a negatív rekord. Soha ilyen gyorsan nem pazaroltuk még el a Föld egy évre elegendő erőforrásait, csak 7 hónap kellett hozzá. Mától a jövőnket használjuk fel!

Kimerítettük a Földünket Forrás: NASA/ISS Crew/Johnson Space Center

Úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig nem. Ennek ellenére minden évben mit sem törődve a következményekkel, használjuk el folyamatosan a Föld tartalékait.

Tavaly még augusztus 8-ára esett a túlfogyasztás napja, 1997-ben pedig még csak szeptember végére

sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült húzni, tehát majdnem tökéletesen osztottuk be a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. A túlfogysztás napja egy jelképes nap, azt jelzi, hogy

átléptük azt a szintet, amit a Föld egy éven belül újra tud termelni

- írja a WWF Magyarország a közleményében. Jelenleg több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit a Föld képes elnyelni, és többet halászunk, és több fát irtunk ki, mint amennyit a bolygónk pótolni tud. Ilyen tempóban 1,7 Földre lenne szükségünk, de nekünk csak egy van. Ez egy átlag, országokra lebontva láthatjuk, kinek mekkora a felelőssége.

Ha mindenki úgy élne, mint Ausztráliában, akkor 5,4 Föld lenne elegendő, az Egyesült Államok 4,8 Földet használnának el, Luxemburgnak pedig 9,1

Földre lenne szüksége! Nálunk ez a szám 1,92.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.