Az egyik legintenzívebb hőhullám volt nyáron

Forrás: MTI/Bruzák Noémi -
meleg hőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tíz legintenzívebb magyarországi hőhullám közé is bekerült az egyik idei hőségperiódius - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A honlapjukon közzétett elemzés szerint a melegedés töretlen, a jövőben egyre több és hosszabb hőhullám várható.

Az idei nyár időjárása eddig összhangban alakult a régiónkat érintő éghajlati változásokkal: voltak tartós, erős hőségperiódusok, majd ezeket rendszerint heves zivatarok, szélviharok zárták. Az 1981 óta számított időszakban az idén július 31-étől augusztus 6-aig tartó hőségperiódus a második legintenzívebb volt. Csak egy 2007-es hőhullám során volt ennél nagyobb a forróság.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Idén nyáron már két hőhullámos időszak is volt: július 20. és 23. között másodfokú, július 31-étől augusztus 6-áig pedig a legmagasabb fokú hőségriadó kihirdetésére is szükség volt. Átmeneti felfrissülés után augusztus 9-étől három napon keresztül ismét nagy forróság jellemezte a régiót.
Az idei augusztusi kánikula regionális kiterjedését tekintve is rendkívüli, mivel Dél-Spanyolországtól Közép-Európán keresztül a Kaukázusig hatalmas területeket érintett - jegyezték meg az elemzésben.

Hozzátették: az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb jele régiónkban a meleg hőmérsékletekhez köthető szélsőségek gyakoribbá válása. A megfigyelt tendenciákkal összhangban a jövőben gyakrabban fordulnak elő extrém magas hőmérsékletű napok. Többszörösére növekedhet az olyan forró napok száma, amikor a napi maximumhőmérséklet a 35 fokot is meghaladja: a közeljövőben nyaranta legfeljebb három, az évszázad végére viszont már átlagosan akár kilenc napon is várhatóak extrém hőmérsékletek. Ezen felül várhatóan a nyári éjszakák is ritkábban hoznak majd felfrissülést, mivel a trópusi éjszakák (amikor a napi minimumhőmérséklet is 20 fok felett marad) is gyakoriabbak lesznek a jövőben.

Holttestet találtak a Velencei-tóban http://www.life.hu/news/20170812-holttestet-talaltak-a-velencei-toban-szombaton-reggel.htmlFérfi holttestére bukkantak szombaton reggel a Velencei-tóban, Agárdon - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője az MTI-vel. News--Két fürdőző tűnt el a Dunábanhttp://www.life.hu/news/20170812-ket-furdozo-tunt-el-a-dunaban-szerdan.htmlA Margitszigetről ment bele a Dunába két férfi szerda éjjel. Egyelőre nem találják őket, szemtanúk szerint a sodrás egészen a víz közepéig vitte őket. NewsOrigoMegérkezett a vihar Budapestrehttp://www.life.hu/news/20170806-megerkezett-a-vihar-budapestre-ezt-vartuk.htmlOrszágszerte egyre többfelé adják ki a riasztásokat a heves zivatar, illetve a felhőszakadás veszélye miatt, eközben Budapesten is dörög, villámlik, esik már. Rég volt a mennydörgés ennyire kedves hang a fülünknek. NewsOrigoNem tart sokáig a lehűlés, újra támad a kánikulahttp://www.life.hu/news/20170806-nem-tart-sokaig-a-lehules-ujra-tamad-a-kanikula-idojaras.htmlA rossz hírünk van azoknak, akiknek az elmúlt pár napban egész nyárra elegük lett a hőségből. Pár nap múlva ott folytatja az időjárás, ahol abbahagyta. News--Magyar filmrendező tepert le egy őrjöngő utast a repülőgépenhttp://www.life.hu/news/20170806-magyar-filmrendezo-vekes-csaba-tepert-le-egy-orjongo-utast-a-repulogepen.htmlVékes Csaba Kanadában forgatta legújabb filmjét, a Hetedik alabárdost, amikor is hazafelé a repülőn incidensbe keveredett. News--Nem tart sokáig a lehűlés, újra támad a kánikulahttp://www.life.hu/news/20170806-nem-tart-sokaig-a-lehules-ujra-tamad-a-kanikula-idojaras.htmlA rossz hírünk van azoknak, akiknek az elmúlt pár napban egész nyárra elegük lett a hőségből. Pár nap múlva ott folytatja az időjárás, ahol abbahagyta. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.