Masters-világbajnokság FINA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A FINA és FINA Masters Világbajnokságon végre a magyar sportolók hazai közönség előtt, hazai pályán teljesíthettek. A megmértettetésekre a világ számos pontjáról érkeztek sportolók és szurkolók is, akik valószínűleg még visszatérnek hazánkba, mert ez az elmúlt pár hét mindenkinek felejthetetlen élményeket adott.

A 17. FINA és FINA Masters Világbajnokság rendezésére Magyarország csak beugrott, hiszen a mexikói Guadalajara visszalépett. Nagy erőkkel, rövid idő alatt építették meg a helyszíneket, ahol a magyar sportolók végre hazai közönség előtt bizonyíthattak. Nem is kellett csalódnunk bennük: rengeteg éremmel, izgalommal ajándékozták meg a nézőket, akik szintén elsők lettek, méghozzá szurkolásban.

Minden magyar egy emberként szurkolt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Már a nyitóünnepség is lélegzetelállító volt köszönhetően a csodálatos helyszínnek: a Duna vizén megrendezett show látványától mindenki elájult, hiszen a budai táj szolgált az ünnepség hátteréül. Ezután elkezdődhetett a

17 napon át tartó kemény küzdelem a versenyzők között, és ebbe a bő két hétbe minden belefért:

izgalom, öröm, csalódás, nevetés és persze sok-sok magyar, akik egy emberként szurkoltak minden helyszínen a versenyzőinknek. Ilyen hangulatot csak ritkán tapasztalhat meg az ember, a magyar versenyzőknek is szokatlan volt az a lelkededés és támogatás, amit itthon kaptak, de még a külföldiek közül sem találkoztak a legtöbben hasonlóval. A lelkesedésnek pedig nem kellett lankadnia, hiszen a FINA után egyből jött a Masters, ahol nosztalgikus hangulatban, de tovább izgulhattunk és szurkolhattunk kedvenceinknek.

228 érem a Finán, 121 a Matersen

A világbajnokságon résztvett sportolók összesen 228 érmet szereztek, a magyaroké ebből kilenc. A tábla első helyén Amerika áll, ők összesen 46 kitüntetéssel térhettek haza. Minden idők legjobb FINA Maters Világbajnokságán is jeleskedtünk, ott összesen 121 érmet szereztek a magyar sportolók.

Katinka Hosszú középen, Sydney Pickrem (balra) Mireia Belmonte (jobbra) - a FINA 400 vegyes érmesei a dobogón Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Rekordok

A vizes vébén több rekord is született, és nemcsak azok, amiket a versenyzők állítottak fel. Hosszú Katinka országos rekordot és világbajnoki rekordot is döntött teljesítményével,

összesen pedig 11 világrekord született, de maga az aréna is felállított kettőt:

ekkora komplexum ilyen rövid idő alatt ugyanis még nem épült, és még soha annyi világcsúcsra nem volt példa, mint ahány az uszodában született, egyetlen olimpiát követő évben rendezett vizes vb-n sem. Félmillióan szurkoltak összesen a lelátókon, és százezrek érkeztek hazánkba csak a vizes vb miatt, de otthon, a képernyők előtt is sokan ültek. A Masters Világbajnokság egyik rekordját Bánki Horváth Béla tartja,

a magyar úszó, aki a bajnokság legidősebb úszója volt: a maga 96 évével sportágában ő volt az egyetlen induló a 95-99 éves korosztályban.

Dr. Bánki Horváth Béla Forrás: mszuosz.hu

Legemlékezetesebb pillanatok

A vizes vébé természetesen nagyon komoly sportesemény, de mégis sokszor voltak olyan pillanatok, amiket nem lehetett kibírni nevetés nélkül. Elég, ha csak a versenyzők vízből felbukkanó arcára gondolunk, és máris pukkadozunk a nevetéstől, pedig ennél még volt sokkal viccesebb pillanat is.

/1707/Ezek_2017728144612

Emlékezzünk csak arra, amikor egy aputestű úszómestert ünnepelt állva a közönség, akinek sikerült egy bravúros mentéssel kihalásznia a vízben maradt úszósapkát.

A Master Világbajnokságon is számos olyan pillanat volt, amit nem fogunk feledni. Ugyan ezek a pillanatok nem viccesek, sokkal inkább meghatók. A Nemzetközi Úszószövetség ugyanis nem engedélyezett egy perces néma csendet a barcelonai terrotámadás áldozatainak, Fernando Álvarez spanyol úszó viszont kivárta: a társai már rég a vízben úsztak, mikor ő még mindig a rajkövön állt.

Legjobb beszólások

Ha a legjobb beszólásokért járhatna érem, azt is Magyarország hozná el, és nem más kapná meg, mint Kozma Dominik. Szinte lehetetlen elfelejteni, mennyi mosolyt hozó pillanatot okozott, szerencsére Hajdú B. István egy csokorba gyűjtötte az úszó aranyköpéseit!

Életmentés

A FINA Masters Világbajnokságon az örömködés és a szurkolás mellett komoly ijedtségre adott okot az egyik résztvevő: újra kellett éleszteni. Egy 65 éves férfi lett rosszul és merült alá a Duna Arénában. Kritikus volt a helyzete, de az egészségügyi személyzet gyorsan reagált, és sikerült újraéleszteni a férfit, a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika intenzív osztályán kezelték, de sajnos a kórházban életét vesztette a férfi. A FINA az elhunyt sportolónak posztomusz aranyérmet ítélt.

Legnagyobb botrányok

Egy ekkora rendezvény nem múlhat el botrányok nélkül sem: egykori olimpiai bajnok és világbajnok úszókat előbb meghívtak a nyitóünnepségre, aztán mégsem. De a szinkronúszók is hangot adtak ellenérzésüknek azzal kapcsolatban, hogy a magyar lapszerkesztőknek a versenyzők feneke volt a legfontosabb, ezzel pedig - szerintük - az egész sportágat bagatellizálták.

Elismerések

Julio Maglione, a FINA elnöke már a verseny alatt is többször kifejezte elismerését Magyarországnak, amiért ilyen gyorsan és ilyen magas színvolnalon sikerült megrendezniük a 17. FINA Világbajnokságot. Az elnök szerint mindenki fantasztikus munkát végzett, de a létesítményt Hosszú Katinka is csodálta: szerinte nem lehet véletlen, hogy annyi rekord született benne. A turisták pedig az országgal voltak elégedettek, azok, akik csak a bajnokság miatt érkeztek hazánkba nagy valószínűséggel még később is visszatérnek.

/1707/Az_el2017730215446Földrengés rázta meg az olaszországi Ischia szigetét, egy ember meghalthttp://www.life.hu/news/20170822-foldrenges-razta-meg-az-olaszorszagi-ischia-szigetet-egy-ember-meghalt-1.htmlAz olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette. News--Felhős, szeles idő várható keddenhttp://www.life.hu/news/20170822-felhos-szeles-ido-varhato-kedden-idojaras.htmlKedden felhős, szerdán kellemes idő lesz, a hét második fére azonban újra itt a kánikula. News--Lift vágta ketté a fiatal nő testét Spanyolországbanhttp://www.life.hu/news/20170821-spanyolorszagban-egy-lift-kettevagta-egy-no-testet.htmlSzörnyű tragédia történt Spanyolországban egy fiatal háromgyermekes anyukával: szülés után a kórházi lift vágta ketté a nőt, a szerkezet ugyanis nyitott ajtókkal elindult. A nő apja kétségbeesetten ordítozott: „Megöltétek a lányomat"! News--Lefotózta barátnőjét Loren Bunner, majd meggyilkolta (18+)http://www.life.hu/news/20170821-lefotozta-majd-meggyilkolta-baratnojet-loren-bunner.htmlA fiatal lány kirándulni ment egykori barátjával, de arra nem számított, hogy ez lesz az utolsó túra az életében. A férfi többször rálőtt a lányra, majd az élettelen testet egy szakadékba dobta. Loren Bunner a gyilkosság előtt még képeket is készített a lányról, amik a közösségi oldalakra is felkerültek.NewsOrigoKisiklott egy vonat, nagyon sokan meghaltakhttp://www.life.hu/news/20170820-kisiklott-egy-vonat-nagyon-sokan-meghaltak.htmlLegalább huszonhárman meghaltak és hatvanan megsérültek szombat éjjel, amikor kisiklott egy vonat az észak-indiai Uttar Prades államban, Delhitől körülbelül 130 kilométerre. News--Nyolcvannégy éves korában elhunyt Dick Gregoryhttp://www.life.hu/news/20170820-nyolcvannegy-eves-koraban-elhunyt-dick-gregory-komikus.htmlSzombaton éjjel elhunyt az ismert komikus. A gyászhírt a fia tette közzé. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.