Sosem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé

Ophelia hurrikán Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket. A tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán - mondta Tóth Tamás, az M1 meteorológusa.

Tóth Tamás közölte: az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán. "Teljesen példátlan, hogy ez a 3-as erősségű vihar Európa felé vette az irányt" - mondta, hozzátéve: egy hurrikán 2005-ben elérte az európai partokat, de az nem volt ennyire erős.

Mint mondta, az Ophelia jelenleg az Azori-szigetektől tart a Brit-szigetek felé, elsősorban Írországot találja el. Hozzátette: a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál. Felhívta a figyelmet arra is: napra pontosan harminc éve történt, hogy az addigi legerősebb viharciklon érte el a Brit-szigetek déli részét.

Szavai szerint az Ophelia "megbolondította" Európa és Észak-Afrika időjárást, mivel a ciklon által a Szahara felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor, október közepén. A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik.
Tóth Tamás elmondta azt is: a hurrikánok erősségét a "fűtőanyag-mennyiség" határozza meg, és a fűtőanyag ebben az esetben a meleg óceán, energiájukat a meleg tengervízből merítik. Márpedig idén nemcsak a légkör és az északi félteke hőmérséklete szokatlanul magas, hanem emiatt az óceán vizének hőmérséklete is. Az is érdekes, hogy nagyon északon, majdhogynem a 30. szélességi fokon alakult ki, noha a hurrikánok alapvetően a trópusi égöv jelenségei.

Valaki 600 millióval lett gazdagabb: íme a hatos lottó nyerőszámaihttp://www.life.hu/news/20171015-hatos-lotto-nyeroszamok-41-het.html38 embernek pedig közel fél millió üti a markát!News--Körözi a rendőrség a metrón maszturbáló férfithttp://www.life.hu/news/20171015-korozi-a-rendorseg-a-metron-maszturbalo-ferfit-new-york.htmlKét fiatal nő előtt elégítette ki magát a New York-i férfi. Keresi a rendőrség. NewsOrigoBrutális videó: megölte, majd eltüntette cellatársát a rab egy kanadai börtönbenhttp://www.life.hu/news/20171015-megolte-majd-eltuntette-cellatarsat-a-rab-egy-kanadai-bortonben-video.htmlEgy kanadai börtönben történt a gyilkosság, amiből az őrök semmit sem vettek észre. News--Sándor Erzsi színésznő is úgy érzi, megalázták: elárulta a férfi nevét ishttp://www.life.hu/news/20171015-sandor-erzsi-szinesznot-is-megalaztak-weinstein-botrany.htmlA Weinstein-botrány nyomán már itthon is előállt Sárosdi Lilla színésznő, és elmesélte, hogy 20 évvel ezelőtt őt is zaklatták. A Facebookon tette közzé a történetét. Kicsivel később Sándor Erzsi színésznő is így tett. News--Meztelenül üldözte a nő a pasiját a nyílt utcán: videóhttp://www.life.hu/news/20171015-meztelenul-uldozte-a-no-a-pasijat-a-nyilt-utcan.htmlAutósok rögzítették azt a kínos jelenetet, amin a napokban az internet népe röhög. A jármű utasa arra lett figyelmes, hogy egy meztelen nő rohan a járdán, és felindultan üvöltözik valaki után.NewsOrigoKonténertűzben meghalt egy ember Budapestenhttp://www.life.hu/news/20171015-kontenertuzben-meghalt-egy-ember-budapesten-1.htmlTeljesen kiégett egy tíz négyzetméteres, lakóépületnek használt, fémből készült konténer. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.