Vasárnap óraátállítás: október 29-én visszaállunk a téli időszámításra

Forrás: Thinkstock -
óraátállítás téli időszámítás vasárnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 29-én vasárnap visszatérünk a csillagászatilag megfelelő időszámításhoz: hajnali háromkor kettőre állítjuk vissza az óránkat, senki ne feledje!

Az óraátállítás sokak által vitatott előnyökkel, ámde annál bizonyítottabb bosszúságokkal jár. Ilyenkor nagyon könnyű lekésni a buszokat, vonatokat azoknak, akik nem az okostelefonjukon, hanem a faliórán követik az időt, és elfelejtkeznek az átállásról. Eredetileg azért találták ki az idő tekergetését, hogy a nap mozgásához igazítsák az emberek, a társadalom működését.

Óraátállítás lesz vasárnap! Forrás: Thinkstock

Ezzel kívánnak energiát megtakarítani, plusz természetesen sokak szerint kedvezően hat a napsütéses órák számának növekedése az emberekre. Azokat azonban, akik ellenzik az óraátállítást, semmivel nem lehet meggyőzni ennek előnyéről. Magyarországon 1980-ban vezették be újra a külön téli és nyári időszámítást villamosenergia-megtakarítási céllal, azóta

minden évben átállunk március utolsó vasárnapján a nyári időszámításra, amely egészen október utolsó vasárnapjáig tart,

amikor a téli időszámításra állunk vissza, ahogy most is.

Vasárnap tehát hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani az órát

akkor is, ha sokak szerint a megváltozott energiafogyasztások miatt ennek ma már semmi jelentősége. Oroszországban már el is törölték az állítgatást 2011-ben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.