Meghalt Szőke Kató, a kétszeres magyar olimpiai bajnok úszó

Forrás: Wikipedia -
halál olimpiai bajnok Szőke Kató úszó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szőke Kató kétszeres olimpiai bajnok úsző elhunyt 82 éves korában: az 1952-es helsinki olimpián 100 méter gyorson, valamint Novák Ilonával, Temes Jutkával és Novák Évával a 4x100-as gyorsváltó tagjaként is aranyérmet nyert.

Elhunyt Szőke Kató, kétszeres magyar olimpiai bajnok úszó. Nyolcvankét évesen érte a halál a sportolót, a szomorú hírt Kató egykori sporttársától, a Helsinkiben szintén aranyérmet nyerő, Torontóban élő Gyenge Valériától tudta meg a Nemzeti Sport. Kató 1935. augusztus 17-én született Budapesten, de Hommonai Katalinként látta meg a napvilágot. Édesapja, Homonnai Márton kétszeres olimpiai bajnok (1932, 1936) vízilabdázó, édesanyja, Szőke Katalin a Magyar Úszó Egylet országos hátúszóbajnoka volt.

Elhunyt kétszeres olimpiai bajnokunk, Szőke Kató Forrás: Wikipedia

Szülei válása után változtatta meg a nevét, az akkori sportvezetés ugyanis úgy határozott, hogy apja nevével nem képviselheti a szocialista Magyarországot nemzetközi versenyeken. A nagyszerű technikával, hihetetlen könnyedséggel úszó bajnoknő

1952-ben Helsinkiben alig 17 évesen ötkarikás bajnoki címet szerzett a 100 méteres gyorsúszásban

és a Novák Éva, Novák Ilona, Szőke Katalin, Temes Judit összeállítású magyar gyorsváltóval, utóbbiban ismét világrekorddal. Az 1954-es budapesti főiskolai világbajnokságon két aranyat (4x100 gyors, 4x100 vegyes) és egy ezüstöt, a torinói Európa-bajnokságon két aranyérmet (100 gyors, 4x100 gyors) nyert. 1954-ben és 1955-ben vegyes váltóban is világcsúcstartó lett.

Szőke Kató az úszókarrier után második férjével, Domján Árpáddal letelepedett Kaliforniában, elfogadták a Domyan vezetéknevet:

Szőke Kató egy bankban dolgozott hosszú ideig, míg Domján Árpád sikeres, irodaházakkal és lakóépületekkel foglalkozó építész lett.

Fiúk, Bryan a kosárlabdát választotta. Szőke Katót 1985-ben beválasztották az úszó Hírességek Csarnokába, míg 2014-ben a magyar úszósport halhatatlanja lett. Október 27-én, pénteken halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.