Meghalt az Apollo-12 pilótája, Richard Gordon: 88 éves volt

Forrás: AFP/Nasa -
Richard Gordon Apollo-12 Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Apollo-12 űrprogram pilótája, Richard Gordon 88 éves korában elhunyt. Az űrhajóst Kaliforniai otthonában érte a halál. 

Richard 'Dick' Gordon az Apollo-12 pilótájaként vált ismertté. Ez az expedíció az Apollo-program hatodik emberes repülése volt, egyben a második, ami leszállt a Holdon. Ez volt viszont az egyetlen olyan repülés, ami főként mérnöki kísérlet miatt lett fontos: az expedíció során a hajszálpontos leszállást kísérletezték.

Richard Gordon (középen) a társaival Forrás: AFP/Nasa

Hiába szállt le azonban a Holdon az űrhajó, Richard Gordon nem lépett az égitestre: ő fennmaradt az űrhajón, hogy biztosítsa két társának a későbbi hazatérését. Míg várt, többször körberepülte a Holdat. "Richardra örömmel fogunk emlékezni, mint nemzetünk egyik legbátrabb pilótájára, ő az az ember, aki hozzátett nemzetünkhöz úgy, hogy a saját életét kockáztatta" - mondta a pilótáról Robert Lightfoot, a NASA adminisztrátora a pilótáról, aki 88 évesen kaliforniai otthonában hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.