A korai univerzumból érkezett jelet fogott egy rádióantenna

Forrás: N.R.Fuller, National Science Foundation -
Világegyetem tudomány csillagok Univerzum Ősrobbanás antenna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az univerzum legelső csillagainak korát sikerült meghatározniuk a kutatóknak abból a gyenge jelből, amelyet egy ausztrál rádióantenna fogott a napokban.

Különleges, gyenge jelet fogott egy ausztrál rádióantenna a korai univerzumból: a kutatók szerint ez nagyjából segít meghatározni, mikor alakultak ki a legelső csillagok. Ezek voltak azok, amelyek megvilágították a sötétségben lévő világegyetemet az ősrobbanás után – számolt be róla az Origo.

Az obszervatórium által észlelt hidrogéngáz gyenge jelei a 13,8 milliárd éve bekövetkezett ősrobbanás után mintegy 180 millió éve létezett csillagok jelenlétét mutatták. Ahogyan ma is, úgy akkor is a hidrogén volt a világegyetem legáltalánosabb építőköve.

Judd Bowman, az Arizonai Állami Egyetem kutatásban részt vevő kozmológusa elmondta, az első csillagok eltérőek lehettek a maiaktól, ősi primitív gázokból képződtek, valószínűleg nagyon nagy tömegűek voltak és rövid ideig éltek, színük kékes lehetett.

Érdekesség, hogy a szakemberek a rádióhullámokból arra következtettek még, hogy a világegyetem valószínűleg kétszer olyan hideg volt, mint korábban gondolták, mínusz 270 Celsius-fok is uralkodhatott odakint.

Az ősrobbanás és az univerzum Forrás: N.R.Fuller, National Science Foundation
Rejtélyes kuncsaftjától rettegett VV Fannihttp://www.life.hu/news/20180305-rejtelyes-kuncsaftjatol-rettegett-vv-fanni.htmlA nyomozók ismét kihallgatták VV Fanni legjobb barátnőjét - tudta meg a Blikk. A nőt a Fanni telefonjában szereplő férfiakról faggatták. A fejleményekről Fanni édesanyja nyilatkozott. News--Még hó is jöhet, de mindenképp enyhül az idő a hét első felébenhttp://www.life.hu/news/20180304-meg-ho-is-johet-de-mindenkepp-enyhul-az-ido-a-het-elso-feleben.htmlMég ne tegyük el a hótaposót és a csizmákat, hiszen még az országban többfelé várható havazás, de a hét első felében mindenképp enyhülésre számíthatunk. NewsFotó: Szabó Gábor - OrigoGluténmentes vodka és szexjátékok is vannak a 25 millió forint értékű Oscar-csomagbanhttp://www.life.hu/news/20180304-glutenmentes-vodka-es-szexjatekok-is-vannak-a-25-millio-forint-erteku-oscar-csomagban.htmlNem titok, hogy már azok is ajándékkal távozhatnak az Oscar-gáláról, akik nem nyerik meg az aranyszobrocskát. Az ide exkluzív ajándékcsomagban olyan luxus homikat találni mint a gyémántnyaklánc vagy épp a prémium kategóriás szexjátékok. A csomag összértéke pedig 100 ezer dollár, azaz 25 millió forint. NewsOrigoVác közelében hókotróval ütközött egy autó, egy rendőr megsérült, egy nő életét vesztettehttp://www.life.hu/news/20180304-vac-kozeleben-hokotroval-utkozott-egy-auto-egy-rendor-megserult-egy-no-eletet-vesztette.htmlEgy hókotró és egy személyautó ütközött össze Vác határában pénteken éjjel. Az autóban utazók közül 2-en megsérültek, egy 30 év körüli nő pedig meghalt. Az gépkocsi egyik utasa egy rendőr. News--Fiatal magyar édesapa halt meg egy ausztriai balesetbenhttp://www.life.hu/news/20180303-fiatal-magyar-edesapa-halt-meg-egy-ausztriai-balesetben.htmlA szerencsétlenség február 15-én történt, Bécs Floridsdorf nevű városrészében. Zsolt az ütközés után pár perccel meghalt. NewsThinkstock5000 éves múmiákon találtak tetoválásokat brit kutatókhttp://www.life.hu/news/20180302-5000-eves-mumiakon-talaltak-tetovalasokat-brit-kutatok.htmlBrit kutatók 5000 éves múmiákon találtak tetoválásokat, ezek pedig 1000 évvel korábbról származnak, mint ahogyan eddig datálták az első ilyen jellegű testmódosításokat. További érdekesség, hogy ekkor már nőkön és férfiakok is találtak a bőr alá festett jeleket. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.