Űrállomás darabjai csapódhatnak a Földbe hamarosan

Forrás: CMSE -
űrállomás Föld kutatók űr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan a Föld felé zuhanhatnak annak az űrállomásnak a darabjai, amellyel még másfél éve vesztették el a kapcsolatot a kutatók.

A 8 és fél tonnát nyomó Tienkung–1 űrállomással még 2016 őszén vesztették el a kapcsolatot a kutatók, ekkor már lehetett sejteni, hogy hamarosan a Föld felé zuhannak a darabjai. Jonathan McDowell asztrofizikus a The Guardiannek elárulta, ez pár héten belül szinte biztos, hogy megtörténik.

A Tienkung–1 darajai hamarosan földet érhetnek Forrás: CMSE

Persze a könnyebb darabok a zuhanás közben megsemmisülnek, a nehezebb részek akár a Földbe is csapódhatnak. A szakemberek egyelőre megjelöltek egy széles sávot, ahol van esély a földet érésre. Ez történhet akár Európa déli részén, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Állítólag kevés az esély, hogy a darabok eltalálják az embereket, de a maradványokhoz már hozzányúlni is veszélyes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.