Csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény került forgalomba

Forrás: Thinkstock -
mérgező szennyezettség fűszerkömény csattanó maszlag Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veszélyes fűszer került forgalomba: egyes fűszerkömények közé csattanó maszlag keveredett, ami erősen mérgező gyomnövény és azonnal jelentkező rosszullétet okoz. 

Veszélyes gyomnövénnyel, az úgynevezett csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt hív vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szerv arra figyelmezetet, hogy a jelzett termékeket semmiképpen ne fogyasszák el az emberek. Egyelőre három cég fűszerei érintettek, de még zajlik a vizsgálat.

Veszélyes kömény került a vásárlókhoz Forrás: Thinkstock

Egyelőre azonban az a biztos, hogy a

Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, és az Aroma Trans Europe Kft. fűszerköményeiben van csattanó maszlag,

méghozzá a következő lejáratú termékeikben: a 2018. július 31-i lejáratú őrölt fűszerköményben, a 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerköményben és a 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerköményben. Az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt kerülhettek. A Nébih felhívja a vásárlók (háztartások és vendéglátók) figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A csattanó maszlag tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény.

Fogyasztását követően pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.