Lépfenében pusztultak el állatok Szentesen, a belvíz mosta felszínre a baktériumot

Fotó: Origo -
Csongrád megye halál állat lépfene Szentes orrvérzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte már el is felejtettük a lépfene baktériumot, azonban Szentesen több elpusztult állatnál is felefedezték. A bakétriumot a belvíz mosta felszínre, a fertőzés miatt elrendelte a helyi zárlatot az állatállományra a járási főállatorvos. A gyógykezelést megkezdték.

Hirtelen elpusztult juhot találtak március végén a Csongrád megyei Szentesen, az állat elhullását lépfene baktérium okozta. "Bár az állományt istállóban tartják, az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a lépfene betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája" - írja az Agrotrend.hu.

Szarvasmarhákra, juhokra és kecskékre is veszélyes a lépfene Fotó: Origo

A portál szerint az állat a lépfene tipikus tüneteit mutatta: orrából vér folyt, lépe többszörösére duzzadt. A betegség jelenlétét a Nébih is megerősítette. A hivatal felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a lépfene baktérium spóráinak hosszú életképessége miatt mindazon területek, ahol korábban gyepmesteri telep, dögkút, dögtér vagy hullagödör működött, fokozottan veszélyesek.

Szentesen a járási főállatorvos elrendelte a helyi zárlatot a szóban forgó állományra és megkezdték az állatok antibiotikumos gyógykezelését, beleértve a tüneteket nem mutató állatok vakcinázását is. A fetőzött területeket fertőtlenítették, elkerítették.

Pippa Middleton apósa, David Matthews két nőt is megerőszakolhatotthttp://www.life.hu/news/20180405-pippa-middleton-aposa-david-matthews-ket-not-is-megeroszakolhatott.htmlNemi erőszakkal vádolták meg Pippa Middleton apósát, David Matthews-t a napokban. Most azonban még egy áldozat jelenetkezett, aki azt állítja, az 1980-as években találkozott a multimilliomossal, aki erőszakos volt vele. News--Halott egeret talált a kólásüvegben egy argentin férfi: videóhttp://www.life.hu/news/20180404-halott-egeret-talalt-a-kolasuvegben-egy-argentin-ferfi-video.htmlEgy argentin férfi, Diego Pereyra úgy gondolta, érdemes bekapcsolnia telefonja kameráját azért, hogy megörökítse: egeret talált egy bontatlan Coca-Colás flakonban. A videó szélsebesen terjed a neten.News--Orális szexszel hirdette Ferrariját az eBay-en egy brit férfi (18+)http://www.life.hu/news/20180404-oralis-szexszel-hirdette-ferrarijat-az-ebay-en-egy-brit-ferfi-18.htmlAz eBay-en próbálta eladni autóját az a brit férfi, aki orális szexet imitáló képeket töltött fel a hirdetéséhez. Bizonyára attól tartott, hogy önmagában nem lesz elég érdekes a sárga Ferrari. News--Meztelen takarítónőként dolgozik a háromgyermekes anya, Sia Rodney http://www.life.hu/news/20180404-meztelen-takaritonokent-dolgozik-a-haromgyermekes-anya-sia-rodney.htmlFitneszedzője javaslatára jelentkezett egy meztelen takarítónőket kereső céghez a 28 éves Sia Rodney, és megtalálta álmai munkáját. Ő ugyanis imád meztelenkedni, és így még pénzt is keres vele, óránként körülbelül 16 ezer forintnak megfelelő összeget! News--A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki Zacher Gábor ügyébenhttp://www.life.hu/news/20180404-a-honvedelmi-miniszterium-kozlemenyt-adott-ki-zacher-gabor-ugyeben.htmlA Honvédelmi Minisztérium tisztázta, mi is az igazság Zacher Gábor lemondását illetően. A közleményt az MTI-hez juttaták el, változtatás nélkül közöljük azt. News--Zacher Gábor mégsem mondott le a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetéséről? http://www.life.hu/news/20180404-zacher-gabor-lemondott-nem-o-lesz-a-honvedkorhaz-surgossegi-osztalyanak-vezetoje.htmlTöbb olyan hír is megjelent mostanában, amely szerint egyes betegeket nem láttak el a Honvédkórház sürgősségi osztályán. Egy újabb halálesettel végződött ügy nyilvánosságra kerülése után felajánlották Zacher Gábornak a lemondást, ő pedig elfogadta, a zoom.hu.nak azonban azt nyilatkozta, ő nem tud a lemondásáról. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.