Akár 26 méter hosszú is lehetett a valaha élt egyik legnagyobb állat, az ichtioszaurusz

Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra -
ichtioszaurusz állat őslény tenger ősállatok kék bálna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A valaha élt egyik legnagyobb állat egy újabb példányának maradványaira bukkantak kutatók a délnyugat-angliai Lilstockban. Az ichtioszaurusz hossza 85 láb lehetett, azaz majdnem 26 méter, ami éppen nem éri el a világ legnagyobb állatának, a kék bálnának méreteit. 

A nagyjából 250 millió évvel ezelőtt élt tengeri élőlény, az ichtioszaurusz minden bizonnyal a világ egyik legnagyobb állata lehetett. Egy újabb példány maradványaira bukkantak kutatók a délnyugat-angliai Lilstockban 2016-ban - írja a National Geographic.

Az állat hossza majdnem eléri a kék bálnáét Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

A vizsgálatok során megállapították, hogy az állat hossza mintegy 85 láb, azaz 26 méter volt, amely majdnem eléri a világ legnagyobb állatának, a kék bálnának a hosszát, ami akár 30 méter is lehet.

Igaz, hogy a darabokra tört állkapocsdarabot már 2016-ban megtalálták, de elképesztő méretei miatt azt hitték, hogy a dinoszauruszok családjában tartozik. Egy nemzetközi kutatócsoportnak köszönhetően viszont fény derült rá, hogy az úgynevezett halgyíkok családjából származik az egyed.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.