Több mint 11 centis óriásszúnyogot találtak Kínában

Kína szúnyog óriás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási, kinyújtott szárnyakkal 11,15 centiméteres szúnyogot találtak Kínában.

A szúnyogok Holorusia mikado csoportjába tartozó rendkívüli példányt egy terepbejárás alkalmával találták tavaly augusztusban Szecsuan tartomány fővárosában, a csengtui Csingcseng-hegyen - közölte Csao Li, a Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója.

Az elsőként Japánban felfedezett és John Obadiah Westwood brit entomológus által 1876-ban elnevezett szúnyognemzetség egyedeinek szárnyfesztávolsága általában nyolc centiméter.
Csao Li szerint ezek a szúnyogok ijesztőnek tűnnek, ám nem táplálkoznak vérrel, a felnőtt példányok élettartama mindössze néhány nap, és ez idő alatt is csak nektárral élnek. A világon több tízezer szúnyogfaj él, de közülük csak alig 100 táplálkozik vérrel és jelenthet problémát az emberre - mondta a neves kínai rovarkutató.

A lószúnyognak is nevezett Holorusia mikado Szecsuan nyugati részén főleg a csengtui síkságon és a 2200 méternél alacsonyabb hegyeken fordul elő, többnyire sűrű növényzettel benőtt területeken.
Csao Li szerint ezek a szúnyogok nagy testük miatt rossz repülők, repülésük inkább hasonlít szökdécseléshez.

A magántulajdonban lévő, de országosan működő Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban több 700 ezer rovart őriznek, több mint 70 százalékban fajuk legnagyobb vagy leghosszabb példányát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.