Üzemanyaghiány miatt zuhant le a Chapecoense futballcsapat repülője 2016-ban

chapecoense repülőgép focicsapat légikatasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Üzemanyaghiány miatt zuhant le 2016 novemberében a Lamia bolíviai légitársaság utasszállító repülője Kolumbiában, fedélzetén 77 emberrel, köztük a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosaival - állapította meg pénteken nyilvánosságra hozott végleges jelentésében a 71 halálos áldozattal járó szerencsétlenség okait vizsgáló kolumbiai légügyi hatóság.

A repülőgépben 9300 kilogramm üzemanyag volt, Santa Cruzban további 1636 kilogramm benzinnel töltötték fel. Ez a mennyiség (10936 kilogramm) azonban nem volt elegendő a bolíviai Santa Cruz és a kolumbiai Rionegro közötti útra, amihez legalább 11603 kilogramm üzemanyagra lett volna szükség - mondta Miguel Camacho ezredes, a polgári repüléssel foglalkozó kolumbiai különleges igazgatási egység (Aerocivil) balesetvizsgálati csoportjának vezetője a jelentés ismertetésekor.

A Lamia gépe 77 emberrel a fedélzetén zuhant le 2016. november 28-án Kolumbia északnyugati részén, Medellín közelében. A szerencsétlenséget mindössze a hatan élték túl. A gépen utazott a Chapecoense brazil labdarúgócsapat is, amely az Atlético Nacional kolumbiai labdarúgócsapattal játszott volna a Copa Sudamericana (Dél-amerikai Kupa) medellíni döntőjében.

Üzemanyaghiány miatt zuhant le a Chapecoense focicsapat repülője 2016-ban Forrás: AFP/Raul Arboleda/Raul Arboleda


A kolumbiai, brazil és bolíviai mellett amerikai és brit szakértőket és intézményeket is bevonó vizsgálat eredményei szerint a légitársaság és a személyzet tudatában volt annak, hogy nem elegendő az üzemanyag, mégis úgy döntöttek, hogy nem hajtanak végre kényszerleszállást. Az nem derült ki a beszámolóból, hogy ennek mi lehetett az oka.

A jelentés másik következtetése szerint a Lamia szervezési problémákkal, bonyolult pénzügyi helyzettel, és nehézségekkel küzdött a repülésbiztonság kezelésében. Bár a légitársaság írásban rögzítette az üzemanyag-politikára vonatkozó kötelezettségeit, nem tartotta be őket - közölte Camacho.

Shelby Pagan sminkje egy autóbaleset után is tökéletes maradt, értékelte a termékethttp://www.life.hu/news/20180427-shelby-pagan-sminkje-egy-autobaleset-utan-is-tokeletes-maradt-ertekelte-a-termeket.htmlAutóbaleset és 8 órás kórházi kezelés után is tökéletes maradt a tusvonala Shelby Pagannak. Úgy gondolta, a termék megérdemli, hogy kiválóra értékelje, így a nyakmerevítős fotójával mutatta meg a a terméket gyártó cégnek, jó minőségű, amit piacra dobtak. News--Két nő levágott fejét találták meg két tóban Amerikábanhttp://www.life.hu/news/20180427-ket-no-levagott-fejet-talaltak-meg-ket-toban-amerikaban.htmlKétszáz kilométerre egymástól találták meg két nő levágott fejét két tóban, Amerikában. A távolság ellenére a rendőrség szerint lehet összefüggés a két eset között. NewsOrigoIdőjárás: nyárias meleg és zápor is várható a hosszú hétvégénhttp://www.life.hu/news/20180427-idojaras-nyarias-meleg-es-zapor-is-varhato-a-hosszu-hetvegen.htmlUgyan pénteki nap hűvösen indul, a folytatás már sokkal melegebb lesz. Hiába azonban a nyirás hőmérséklet, esővel is kell számolnunk a hosszú hétvégén.NewsThinkstockBemutatkoztak az idei nyár slágergyanú fagyijai, tormás és popcornos is lehethttp://www.life.hu/news/20180427-bemutatkoztak-az-idei-nyar-slagervaromanyos-fagyijai-tormas-es-popcornos-is-lehet.htmlTavaly a fekete fagyi volt az év slágere, idén viszont a lilakáposztás tormakrémmel, a popcornnal, a boleroval és máglyarakással szeretnék meghódítani a szíveket. Óriási igény van az extrém ízekre, és nem kevésbé népszerűek a mindenmentes fagyik. News--Agyonlőtte magyar barátnőjét egy brit férfihttp://www.life.hu/news/20180426-agyonlotte-magyar-baratnojet-egy-brit-ferfi-zold-foki-koztarsasag.htmlAgyonlőtte magyar barátnőjét, majd magával is végzett egy brit orvos a Zöld-foki Köztársaságban. News--Egy nő kizuhant a nyolcadik emeltről, meghalthttp://www.life.hu/news/20180425-egy-no-kizuhant-a-nyolcadik-emeltrol-meghalt.htmlKiesett egy nyolcadik emeleti lakásból egy nő Kazincbarcikán, szörnyethalt. News--




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.