Ezt tedd, ha medvével találkozol

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely -
medve túlélni Bükki Nemzeti Park medvetámadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt hetekben több medve is riadalmat okozott az országban. A macik vélhetően túlszaporodás miatt vándorolnak hozzánk Szlovákiából.

A Robi névre keresztelt nőstény egészen Sándorfalváig jutott, egy másik példányt pedig nemrég Szolnoknál, a Tiszában úszkálva kaptak lencsevégre. A hirado.hu azt írja, egész Európában nő a medvepopuláció, az állatok új élőhelyet keresnek maguknak és jelenleg akár 4-5 medve is kóborolhat Észak-Magyarországon.

Közben a Bükki Nemzeti Park igazgatósága közleményt adott ki, amelyben tanácsokat adnak a kirándulóknak arra az esetre, ha esetleg összetalálkoznának egy medvével. Nézzük, melyek ezek!

Ha lehet, kerüljük el

Bármennyire is érdekes látvány, a medve nem játék, ezért ha tehetjük, mindenképp kerüljük el. A bocsoktól szigorúan tartsuk távol magunkat, ugyanis valószínűleg ott van a közelben az anyamedve is. Fontos tudni, hogy a medve indokolatlanul nem támad az emberre, sőt igyekszik tőlünk távol maradni.

Ha megtörténik a találkozás

Ha olyan helyen kirándulunk, ahol van rá esély, hogy összetalálkozunk a medvével, csapjunk minél nagyobb zajt. Amennyiben meglátjuk a medvét az erdőben, de az állat még nem vett észre bennünket, minél halkabban távozzunk a helyszínről. Semmiképp ne etessük, fényképezzük. Ha épp autóban ülünk, amikor szembe találjuk magunkat vele, maradjunk a járműben.

Robi, a nőstény medve hetekig kóborolt hazánkban, egészen Sándorfalváig jutott Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ha közelít

Amennyiben az állat elkezd közelíteni felénk, a nálunk lévő élelmet tegyük le a földre, hagyjuk ott és lassan, figyelemmel követve az állatot, távozzunk. Semmiképp ne nézzünk a szemébe, és hátat se fordítsunk neki. Lehetőleg kerüljük a hirtelen mozdulatokat, ha pedig még jobban közelít felénk, feküdjünk hasra, kezünkkel takarjuk el a fejünket és maradjunk mozdulatlanok.

Ha az erdőben sátrazunk

Ha olyan erdőben sátrazunk, ahol előfordulhat medve, erős szagú élelmiszert semmiképp ne hagyjunk a sátrunkban. Az élelmet távolabb a sátortól, fára felakasztva tartsuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.