Egyszerűen elkerülhető a lisztéria-fertőzés: fel kell főzni a zöldségeket

Thinkstock -
lisztéria zöldség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a NÉBIH, méghozzá listeria baktérium miatt. A bajai üzemben fertőződtek meg a termékek, de a gyár nem követett el hibát. Összesen 9 halálesetet okozott a termék, de Magyarországon nem történt megbetegedés.

A bajai üzemben hónapok óta tudták, hogy jelen van a listeria baktérium, amit jelentettek is. Folyamatosan fertőtlenítettek, és több berendezést kicserélték, ám ez nem volt elég. A fertőzés sokkal agresszívebbnek bizonyult, ám a NÉBIH szerint a cég nem hibázott.

Elkerülhető a fertőzés - Képünk illusztráció Thinkstock

A fertőzés embereknél lázzal és hasmenéssel indul, akkor válik veszélyessé, amikor idegrendszeri tünetekkel is párosul. A boltok visszahívták az üzem fagyasztott zöldségeit.

A betegség azonban elkerülhető: minimum 3 perces főzéssel a baktérium elpusztul,

ezt mondta a Mokkában Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

A szakértő szerint itthon azért nem történt megbetegedés, mert az előírásoknak, és a hagyományoknak megfelelően felfőzzük a zöldségeket fogyasztás előtt.

Ahol megfertőződtek, ott nagy valószínűség szerint kiengedés után, nyersen ették meg a zöldséget,

esetleg több napig hűtőben tárolták így. A visszahívás így a szakértő szerint inkább preventív jelentőségű. A fertőzött és visszaívott termékek teljes listáját a NÉBIH oldalán érhetik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.