Hamarosan itt a parlagfűszezon, allergiásoknak és földtulajdonosoknak is vigyázni kell

Forrás: Thinkstock -
allergia parlagfű bírság kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már jelen van a pollen a levegőben, így egyre inkább vigyáznia kell azoknak, akik allergiásak a parlagfűre. Azonban nemcsak nekik, hanem azoknak is, akiknek van mit irtani a kertjükben. 

A Morzsafarm cikke szerint már jelen van a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora a levegőben, így akik erre allergiásak, keressék fel kezelőorvosukat. A következő napokban pedig a csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban lesz jelen a levegőben.

Azonban nem csak az ellergiásoknak kell figyelni. Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, sokan mégsem veszik elég komolyan a problémát. Sipos Balázsi Ágnes, a parképítéssel és fenntartással foglalkozó Everling Viráglabor Kft. munkatársa arról beszélt, még most sem késő elkezdeni irtani a gyomnövényt, de néhány dologra kiváltképp oda kell figyelni.

A külterjes és az építkezési területeken sokan nem gondolnak bele, hogy a megbolygatott és parlagon hagyott földrészeken a parlagfű a legelső növény, ami megjelenik, mivel az üres területeken a pionír növények jelennek meg legelsőként, többek között ez az allergizálló növény. Pedig a hatályos jogszabályok szerint 2018-ban a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően a bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. A súlyos büntetés megelőzhető, ha időben észleljük a gyomnövény felbukkanását.

Sipos-Balázsi Ágnes elmondta, a gyomnövény tavasszal jelenik meg a természetben, ilyenkor lehet leginkább elpusztítani.

„A parlagfű áprilisban kezd el csírázni, amikor vegyszerrel is könnyedén irtható.Későbbiekben már csak kaszálással. Fontos, hogy a föld felszínhez közel vágjuk el a növényt minél alacsonyabban, hogy ne tudjon elágazni és ezt a vegetációs időszakban minimum háromszor ismételjük meg" – magyarázta a szakember.

Vigyázni kell az allergiásoknak Forrás: Thinkstock

Mint fogalmazott, a parlagfű szezon idén körülbelül három héttel később indult a hidegek miatt, de a virágzása alapvetően július végétől októberig is eltarthat, és még ebben az időszakban sem késő nekilátni az irtáshoz.

Sipos-Balázsi Ágnes elmondta, míg 10-15 évvel ezelőtt sokan keverték össze a parlagfüvet más gyomnövénnyel, ma már nagyon ritka, hogy valaki ne ismerné fel, mégis általában nehezére esik az embereknek nekilátni a kaszáláshoz.

Arról is beszélt, hogy esetenként befásulhatnak a gyomok szárai, ha évek óta nem gondozták a területet, ilyenkor pedig az sem mindegy, hogy milyen eszközzel mennek neki a területnek. Az erősebb parlagfüvet már nem damilos, hanem késes fűkaszával kell elvágni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.