Kiderült, melyik megyében élnek legtovább a magyarok

életkor élet megye Magyarország élettartam élethossz KSH
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavalyi évben hazánkban a nők átlagosan 79 évig éltek, a férfiak esetében 72,4 év volt az átlagéletkor. Most egy új kutatás megyékre bontva határozta meg a várható élettartamokat. Így az is kiderült, melyik megyében élők élhetnek a legtovább. 

Nincs számottevő különbség, ha az ország megyéit vesszük szemügyre a várható életkorok tekintetében. Budapesten, Nyugat-Magyarországon és Hajdú-Bihar megyében a nők várható élettartama 80 év volt, míg a gyengébben teljesítő megyékben is közelítette a 78 évet.

Nőtt a várható életkor Forrás: Shutterstock

"A férfiaknál ennél nagyobb differenciát számol a KSH, hiszen a fővárosiak és a nógrádiak várható élettartama közötti különbség több, mint 4 év. A különbségeket egyébként most jól lehet "marketingelni" a számokkal, hiszen a legkisebb adat 69,99 év (nógrádi férfiak), a legmagasabb pedig 80,1 év (budapesti nők)" - írja cikkében a Portfolio.hu.

A KSH adatai szerint a századforduló óta mindkét nem esetében emelkedő számokat figyelhetünk meg, ám a nők esetében kisebb volt az emelkedés mértéke. A férfiaknál több mint 4, a nők esetében pedig 2,5 évvel emelkedtek a számok. Érdekes tovább, hogy megyénkénti bontásban az amúgyis magas élettartamot ígéri megyékben jobban emelkedett a várható életkor mint a rosszabbul teljesítő megyékben.

Kutyasétáltatás közben támadta meg Vanessa Ursinit egy férfi: meg akarta erőszakolni (18+)http://www.life.hu/news/20180730-kutyasetaltatas-kozben-tamadta-meg-vanessa-ursinit-egy-ferfi-meg-akarta-eroszakolni.htmlA fiatal nőt reggel támadták meg kutyasétáltatás közben, a férfi fojtogatni kezdte, és letépte a ruháit. Vanessa az életéért küzdött, és sikerrel járt: kiderült, hogy az erőszakoló egy többször elítélt bűnöző. NewsOrigoLelőttek egy emberre támadó jegesmedvét a Spitzbergákonhttp://www.life.hu/news/20180730-lelottek-egy-emberre-tamado-jegesmedvet-a-spitzbergakon.htmlLelőttek egy jegesmedvét, mert az állat megtámadta egy óceánjáró hajó biztonsági őrét a norvégiai Spitzbergákon. NewsOrigoA főpolgármester utasította a főváros cégeit a hőségérzet enyhítésérehttp://www.life.hu/news/20180730-budapest-fopolgarmestere-utasitotta-a-fovaros-cegeit-a-hosegerzet-enyhitesere.htmlTarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén, locsolják az utakat, vizet osztanak, tovább tartanak nyitva a strandok - közölte Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-vel. NewsOrigoHárman haltak meg a 44-es főúton vasárnap este történt balesetbenhttp://www.life.hu/news/20180730-harman-haltak-meg-a-44-es-fouton-vasarnap-este-tortent-balesetben.html Hárman vesztették életüket abban a vasárnap este történt balesetben, amelyben három személyautó ütközött a 44-es főút 22-es kilométerénél Nyárlőrinc közelében - közölte a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján hétfőn hajnalban. NewsThinkstockKánikulára és felhőszakadásokra számíthatunk július utolsó, augusztus első napjaibanhttp://www.life.hu/news/20180729-kanikulara-es-felhoszakadasokra-szamithatunk-julius-utolso-augusztus-elso-napjaiban-idojaras.htmlOrigoVasárnap déltől életbe lépett a vörös kód: ezt jelenti a figyelmeztetéshttp://www.life.hu/news/20180729-vasarnap-deltol-eletbe-lep-a-voros-kod-ezt-jelenti-a-figyelmeztetes.htmlA hőség miatt több megyében és a fővárosban is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap, ezért vasárnap déltől életbe lépett a vörös kód. Az Origó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a figyelmeztetésről.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.