Fokozódik a kánikula, másodfokú hőségriasztást adott ki a tisztifőorvos

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
kánikula időjárás OMSZ riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Közleményük szerint a másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el. Az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák erről. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség - írták.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Emmi közleményében kiemelte: a nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezért felhívják a figyelmet, hogy a hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védje a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek - sorolták a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: a napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A maximumok hétfőn és a hét további részében is 29-34 fok között alakulnak, leghamarabb a jövő hét elején enyhülhet a hőség.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el:

Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Kánikulára és felhőszakadásokra számíthatunk július utolsó, augusztus első napjaibanhttp://www.life.hu/news/20180729-kanikulara-es-felhoszakadasokra-szamithatunk-julius-utolso-augusztus-elso-napjaiban-idojaras.htmlOrigoÉvről évre dőlnek meg a melegrekordok: ez az okahttp://www.life.hu/news/20180729-melegrekordok-evrol-evre-lesznek.htmlMelegrekordokra számítani kell évről évre, csak azt nem lehet pontosan tudni, hogy melyik országban fordulnak majd elő - mondta Mika János éghajlatkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.NewsOrigo Szerdán hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási ponthatárokathttp://www.life.hu/news/20180722--szerdan-hozzak-nyilvanossagra-az-idei-felsooktatasi-ponthatarokat-egyetemek-foiskolak.htmlSzerdán este 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. Idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, a diákoknak a fővárosban és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak. NewsOrigoIlyen időre számíthatunk a jövő héten: kánikula és felhőszakadásokhttp://www.life.hu/news/20180722-ilyen-idore-szamithatunk-a-jovo-heten-kanikula-es-felhoszakadasok.htmlNem lesz panaszunk a jövő héten: legalábbis, ha hihetünk az előrejelzéseknek. NewsOrigoFolytatódhat a viharos idő, vasárnap is számíthatunk jégesőrehttp://www.life.hu/news/20180722-folytatodhat-a-viharos-ido-vasarnap-is-szamithatunk-jegesore-idojaras.htmlA szombatihoz hasonlóan vasárnap is nagy eséllyel kapunk egy kis zuhét a nyakunkba. News--Országszerte felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnekhttp://www.life.hu/news/20180729-orszagszerte-felhoszakadasra-es-hosegre-figyelmeztetnek-meteorologia.htmlA hőség miatt az ország nagy részén elsőfokú, több megyében és a fővárosban másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap. A fél országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.