Évente ötvenezer forintot dob ki egy magyar család az ablakon

Forrás: Shutterstock -
hűtőszekrény hulladék szemét élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon azért, mert nem tároljuk megfelelően élelmiszereinket a hűtőszekrényben.

Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg. Ha ezt sikerül kiküszöbölni, egy négytagú család évente akár 50 ezer forintot is megspórolhat – írja a hirado.hu.

Ehhez tudatos bevásárlásra lenne szükség, valamint arra, hogy megfelelően használjuk hűtőszekrényünket, ha például nincs túl meleg a lakásban, akkor csak a hűtést igénylő élelmiszereket tesszük be.

Nem tároljuk megfelelően az élelmiszereket Forrás: Shutterstock

A globális adatok még elrettentőbbek: felmérések szerint az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszerhulladék mennyisége (222 millió tonna) nem sokkal marad el Afrika szubszaharai térségének teljes éves élelmiszertermelésétől (230 millió tonna).

Magyarországon fejenként éves szinten 68 kg élelmiszerhulladék keletkezik, ami az élelmiszervásárlásunk 10-11 százalékát teszi ki. E mennyiség közel fele, évi mintegy 33 kg az, amely elkerülhető volna, míg nagyjából a másik felét az ún. nem elkerülhető hulladék teszi ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.