Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét

kerekesszék árverezés személyes tárgy Stephen Hawking
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A márciusban elhunyt világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking személyes tárgyaira, köztük doktori értekezésének aláírt példányára és egyik kerekesszékére is licitálhatnak az érdeklődők október végétől a Christie's aukciósház internetes árverésén.

Az október 31-től november 8-ig tartó On the Shoulders of Giants: Newton, Darwin, Einstein, Hawking (Óriások vállán: Newton, Darwin, Einstein, Hawking) elnevezésű aukción az „asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett tudós 22 személyes tárgya találhat gazdára. A tételek között szerepel Hawking 1965-ös doktori értekezésének egy példánya. A Cambridge-i Egyetem doktoranduszaként írt tézisből, amely az univerzum eredetével foglalkozik, mindössze öt példány létezik. A Hawking által aláírt dokumentum leütési árát 100–150 ezer fontra (36–54 millió forintra) becsülik a szakértők.

Elárverezik Hawking kerekesszékét Forrás: Heavy.com

Hawking több mint ötven évig küzdött egy gyógyíthatatlan motoros neuronbetegséggel, az amiotrófiás laterálszklerózissal, ami miatt megbénult, csak számítógépen keresztül, beszédszintetizátorral tudott kommunikálni a környezetével, és a legmodernebb kerekesszékeket használva közlekedett. Utóbbiak közül az egyik a becslések szerint 10–15 ezer fontért (3,6–5,4 millió forintért) is elkelhet. A kerekesszék eladásából befolyó összeget két szervezet, a Stephen Hawking Alapítvány és a motoros neuronbetegség kutatásával foglalkozó társaság munkájának támogatására fordítják.

A tételek között szerepel még Hawking néhány teljes tudományos értekezése, díjainak egy része, valamint A Simpson család című rajzfilmsorozat egyik részének forgatókönyve, amelyben Hawking is vendégszerepelt. Licitálni lehet majd továbbá az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című sikerkönyvének egyik példányára is, amelyet hüvelykujjlenyomatával írt alá a tudós, valamint arra a személyre szabott kabátra, amelyet egy dokumentumfilmben viselt.

A tárgyakat október 30-tól nézhetik meg az érdeklődők egy kiállításon Londonban.

Hawking március 14-én hunyt el cambridge-i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével vívott hosszú küzdelmét követően. Hamvait júniusban helyezték el a Westminster Abbeyben, Charles Darwin és Isaac Newton síremléke között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.