Párizs méretű meteorit csapódhatott be Grönlandnál

Forrás: Shutterstock -
becsapódás Grönland meteorit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók egy hatalmas meteoritbecsapódás nyomait fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. A krátere 31 kilométer átmérőjű.

Azt egyelőre nem tudni, mikor történhetett, de abban már szinte biztosak a kutatók, hogy egy meteoritbecsapódás kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. A kráter 31 kilométer átmérőjű, vagyis Párizs méretű.

Valószínűleg egy több kilométeres vasmeteorit csapódott be a helyen.

Egyelőre nem tudják megállapítani az egy kilométerrel a jég alatt fekvő kráter pontos korát, de a körülmények és az, hogy jó állapotban őrződött meg arra utal, hogy a becsapódáskor is jégtakaró fedte Grönlandot, vagyis az utolsó jégkorszak vége felé, körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt történhetett.

Párizs méretű meteorit csapódott a Földbe, de még nem tudják, pontosan mikor történt – Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Fontos a pontos idő meghatározása, hiszen csak így érthetik meg, milyen hatással volt az esemény a földi életre. A nagy meteoritbecsapódások hosszú távon befolyásolhatják a klímát. A Grönland északi részén lévő Hiawatha-gleccser alatt

először 2015-ben találták meg a kráter körvonalait.

A jégtakaró külső peremén egy hatalmas köralakú mélyedés volt, a

kutatók azonban nem lehettek benne biztosak, hogy valóban egy becsapódás nyomait látják.

A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) csapata repülőgéppel, nagy teljesítményű jégradarral végzett kutatása igazolta a gyanút. Az elmúlt két évben mintákat vettek az üledékből és a gleccser lábánál lévő kőzetben tektonikai szerkezeteket vizsgáltak a szakértők – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.