Hétfő reggel több térségben kisebb havazásra számíthatnak az autósok

havazás közlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az előrejelzések szerint az ország több területén is várható havazás a következő órákban, sőt az ország nyugati részén már szállingózott is a hó. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap kora délután a következő közleményt adta ki.

Az előrejelzések alapján rövid időre nemcsak a hőmérséklet fordul téliesre, hanem vasárnap este, hétfő reggel több térségben is már gyenge hószállingózásra és kisebb havazásra számíthatnak az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez majd. Bár csak lepel vastagságú hóréteg várható, de a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap este az ország dunántúli és déli területein, valamint a magasabban fekvő északi megyékben már hószállingózásra, gyenge havazásra számíthatnak a közlekedők. Ezekben a térségekben várhatóan hétfő délelőttig számíthatnak téliesebb időjárásra az ott élők. Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján csak lepel vastagságú hóréteg várható, ami nem lesz tartós, mivel hétfő napközben már a 0 fok feletti hőmérsékletben olvadni fog mindenhol.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a havazás előtt, valamennyi várhatóan érintett területen, főleg a forgalmasabb szakaszokon elvégzi majd a megelőző sószórást, vagyis a preventív síkosságmentesítést. A közútkezelő egyébként 2018. november 10-e óta téli üzemeltetési rendre váltott, bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kalcium-klorid-oldatot juttattak ki.

A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja.

Általánosságban az is elmondható, hogy a hétfők a legforgalmasabb napok, a mostani havazás pedig több megyében a reggeli csúcsidőszakban is várható, ezért a közlekedők mindenképpen készüljenek arra, hogy az időjárás miatt még többen indulhatnak autóval útnak.

Ezért egyrészt érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el.

Időjárás: az ország több területén is volt hószállingózáshttp://www.life.hu/news/20181118-idojaras-az-orszag-tobb-teruleten-is-volt-hoszallingozas.htmlVasárnap reggel az ország több területére is megérkezett a tél: megjelentek az első hópelyhek. News--Időjárás: a jövő héten már akár hó is lehethttp://www.life.hu/news/20181117-idojaras-jovo-heten-mar-akar-ho-is-lehet.htmlEddig kegyes volt hozzánk a november, ami az időjárást illeti. A napos időt azonban a jövő héttől felváltja a zimankó. Akár hó is lehet az ország egyes részein. News--Szőnyi Ferenc megnyerte a tízszeres ironmant, a Decaman USA-thttp://www.life.hu/news/20181116-szonyi-ferenc-megnyerte-a-tizszeres-ironmant-a-decaman-usat.htmlElőként futott be a célba Szőnyi Ferenc New Orleansban, a tízszeres ironmanen, a Decaman USA-n. Videón mutatták meg az emberfeletti teljesítményt ünneplő győzelmi pillanatokat. News--Almától részegedtek meg a mosómedvék: elcsípték őket a rendőrökhttp://www.life.hu/news/20181116-almatol-reszegedtek-meg-a-mosomedvek-elcsiptek-oket-a-rendorok-63.htmlAlmától megrészegült mosómedvék garázdálkodtak Virginiában. News--Szem nélküli vízi élőlényt találtak Argentínábanhttp://www.life.hu/news/20181117-szem-nelkuli-vizi-elolenyt-talaltak-argentinaban.htmlJulieata Garcia a San Roque-tónál Argentínában egy olyan élőlányt talált, amire sem ő, sem pedig az ott élő tapasztalt halászok nem találtak magyarázatot. News--Adam Peaty kiakadt, mert törölték a torinói versenythttp://www.life.hu/news/20181116-adam-peaty-kiakadt-a-nemzetkozi-uszoszovetsegre.htmlA mellúszás bajnoka, Adam Peaty Twitter-bejegyzésben adott hangot elkeseredésének azért, mert törölték a decemberi torinói versenyt. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.