Németh Lajos szerint ilyen lesz az idei tél

Fotó: Talán Csaba -
karácsony Németh Lajos időjárás előrejelzés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Németh Lajos elárulta, mit vár az idei téltől.

Németh Lajos Ausztriából jelentkezett be a TV2 műsorában, és próbálta megjósolni, milyen is lesz az idei telünk.

Mint a hullámvasút, úgy viselkedik az időjárásunk. Nem kell nagy jósnak lenni, hogy azt mondjam, az idei tél is úgy telik el, hogy lesznek benne lehűlő szakaszok, egy-egy hidegfront, sarkvidéki eredetű levegő hatására, akkor lehet éjszakánként mínusz 10 fok alatti hőmérséklet. És természetesen lesznek benne enyhülő szakaszok" – magyarázta a meteorológus.

Németh Lajos elárulta azt is, nagyon nehéz megjósolni, lesz-e idén fehér karácsony. Mint mondja, előfordulhat, hiszen Erzsébetkor havazott Magyarország északnyugati részén, és a népi időjárási regula szerint ez azt jelenti, hogy karácsonykor is havazásra lehet számítani. Kifejtette, az előrejelzések azt mutatják, a következő években a klímánk egyre inkább mediterrán jellegűvé válik.

Az enyhe, viszonylag csapadékos tél a jellemző, de a csapadék az eső, havas eső formájában fordul majd elő, és egyre kevesebb fagyos napot vetítenek előre ezek a modellek. Hozzá kell lassan szoknunk, persze van, akinek ez jó hír. Jó hír azért, mert kevesebb a fűtésszámla, jó hír azért, mert nem kell havat lapátolni. Tehát a kilátások a következő évekre, évtizedekre nem éppen pozitívak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.