Szinte teljesen gömb alakú köveket találtak a Marson

NASA Mars marsjáró tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, a Mars bolygó mindig tartogat meglepetéseket. Most éppen érdekes alakú köveket találtak, amelyek felkeltették a tudósok figyelmét.

A napokban számoltunk be az áttörő felfedezésről, miszerint hangokat sikerült rögzíteni a Marson.

Most pedig NASA Opportunity marsjárója olyan kövekről rögzített képeket, amelyek szinte teljesen szabályos gömb alakúak. A Ripost cikke szerint egyelőre nincs olyan eszköz, amelyekkel eredetük pontosan meghatározható lenne, de már elkezdték a kutatást.

A NASA-nál áfonyáknak nevezték el őket, próbálnak rájönni, mi formálta őket. Ha sikerülne őket azonosítani, akár képet is lehetne kapni az ősi marsi körülményekről. A kutatáshoz a marsi körülményekhez hasonlókat próbáltak teremteni a Földön. Az már mindenesetre kiderült, hogy egy kalcitmag körül alakultak ki, és csak a külső rétegek tartalmaznak nagyobb mennyiségben vasat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.