Ezt kell tudnod a karácsonyi ajándékok visszavásárlásáról

Forrás: Shutterstock -
karácsony visszavásárlás ajándék termék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsony után sokan kapnak olyan ajándékot, amely vagy méretében nem megfelelő vagy pedig egyszerűen nincs rá szükség. Ilyenkor a legtöbben elrohannak a boltba, hogy visszakérjék az árát. De vajon köteles az eladó visszafizetni a pénzt? Eláruljuk!

A Privátbankár azt írja, az előírások szerint ha katalógus- vagy webáruházban, házaló kereskedőnél, esetleg árubemutató keretében vásárolunk, akkor 14 napig tudunk elállni a vásárlástól, és ilyenkor a vételár is visszajár.

Akkor azonban, ha hagyományos üzletben vásárolunk, a hibátlan áru cseréjét vagy vételárának visszatérítését jog szerint nem követelhetjük. Mint írják, a kereskedő csak a hibás tartós fogyasztási cikket köteles jogszabály szerint 3 napon belül cserélni. Három napon túl a termék javíttatására van mód a garanciális feltételeknek megfelelően.

Nem minden ajándékot vesznek vissza a kereskedők Forrás: Shutterstock

A vásárláskor kapott nyugtát mindig meg kell őrizni, erre ugyanis minden üzletben igényt tartanak a visszavételnél. Lehetőség szerint a felesleges terméket inkább ki se bontsuk, és semmiképp ne használjuk.

Többnyire az adott üzlet honlapján vagy a helyszínen tájékozódhatunk arról, milyen feltétekkel vihető vissza az áru. Ezt a tájékoztatást az adott cégnek mindenki által könnyen elérhető formában meg kell tennie.

Ha mindenképp szeretnénk kicseréltetni az adott terméket, lehetőleg minél hamarabb, már a két ünnep között tegyük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.