Januárban látható az utolsó teljes holdfogyatkozás: 3 évig nem lesz ilyen

2019.01.15. 13:28

Teljes holdfogyatkozás lesz január 21-ére virradóra Európa és Afrika nagy részén. A következő ilyenre 3 évet kell várni.

Január 21-ére virradóra teljes holdfogyatkozás lesz Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában. A Hold magyarországi idő szerint 4 óra 34 perc és 7 óra 51 perc között lesz a Föld árnyékában. A holdfogyatkozás kezdetekor az árnyék bal oldalról kezdi eltakarni a Holdat. A teljes fogyatkozás nagyjából egy órán át fog tartani, eközben a Hold látható marad, de vörös színben, ezért hívják vörös Holdnak.

Jön a teljes holdfogyatkozásForrás: MTI/Komka Péter

Bár teljes holdfogyatkozások általában évente 1-3 alkalommal történnek, ez után három éven át nem lesz látható ilyen jelenség. A következő teljes holdfogyatkozás 2022. május 16-án lesz.  Teljes holdfogyatkozások csak akkor történnek, amikor a Föld pontosan a Nap és a Hold között halad el – írja az MTI. A szakértők szerint nincs szükség speciális szemvédelemre a holdfogyatkozás megfigyeléséhez, mivel a Hold nem termel fényt, csak a Nap fényét veri vissza. "A Hold sohasem annyira fényes, hogy kárt okozzon a szemnek, mint a Nap" – magyarázta Walter Freeman, a Syracuse-i Egyetem tudósa.

Európaholdfogyatkozásjanuár