Hatalmas üregeket fedezett fel a NASA a világ legveszélyesebb gleccserén

Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck -
NASA Thwaites gleccser olvadás tengerszint üreg gleccser
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők szerint rettenetes következményei lehetnek annak, ha a Thwaites nevű gleccseren lévő üreg tovább mélyül.

Megdöbbentő felvételt tett közzé a NASA az Antarktisz nyugati partján lévő Thwaites gleccserről. A világ legveszélyesebb gleccserének tartott Thwaitesen egy akkora szakadék keletkezett, amely megegyezik New York Manhattan kerületének kétharmadával, magassága pedig mintegy 300 méter.

Hatalmas a tátongó üreg Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck

A Mirror cikke szerint a keletkezett szakadék mintegy 14 millió tonna jegyet foglal magába, mely az elmúlt 3 évben olvadt meg. Eric Rignot, a tanulmány szerzője elmondta, hogy évek óta feltételezik, hogy a Thwaites nem csatlakozik szorosan az alatta lévő alapkőzethez.

Pietro Milillo kutatásvezető szerint a gleccser alatti üregnek nagy szerepe van az olvadás mértékében, ahogy egyre több hő és víz kerül a gleccser alá, annál gyorsabban olvad. A gleccser egyébként a világ tengerszint emelkedésének 4 százalékáért felelős. Ha összeomlik, 0,6 méterrel emeli meg a világ óceánjainak magasságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.