Elhunyt Matti Nykänen, a finnek négyszeres olimpiai bajnok síugrója

Forrás: AFP/Martti Kainulainen -
halál olimpiai bajnok Matti Nykänen síugró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt a finnek négyszeres olimpiai bajnok síugrója, Matti Nykänen. A hírek szerint már hosszú ideje beteg volt.

Elhunyt Matti Nykänen, a finnek négyszeres olimpiai bajnok síugrója. A sportoló 55 évesen távozott az élők sorából, a hírek szerint már egy ideje beteg volt. Nykänent minden idők egyik legjobb síugrójaként tartják számon. Az 1984-es szarajevói és az 1988-ban Calgaryben rendezett téli olimpián összesen négy arany- és egy ezüstérmet nyert. Az összetett világkupában rekordot jelentő négy alkalommal végzett az élen, ez rajta kívül csak a lengyel Adam Malysznak sikerült.

Elhunyt Matti Nykänen, a finnek négyszeres olimpiai bajnok síugrója Forrás: AFP/Martti Kainulainen

Összesen 46 világkupa-versenyen győzött, a négysáncversenyen kétszer diadalmaskodott. Finnországban 1985-ben és 1988-ban is az év sportolójának választották. Pályafutása befejezése után alkoholproblémákkal küzdött, kétszer letartóztatták, fellépett sztriptíztáncosként, majd popénekesként is. Önéletrajzi könyve Üdvözlet a pokolból címmel jelent meg – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.