Újabb részletek derültek ki a hajdúböszörményi elásott boszorkányról

ásatás Hajdúböszörmény régész boszorkány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértő szerint egy alacsony fiatal felnőtt csontjaira bukkantak Hajdúböszörményben egy ásatás során. A nőt boszorkánynak tarthatták a korabeliek, ugyanis bekötözött lábbal temették el.

Egy szennyvízbekötés során emberi csontokat, úgynevezett boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben. Az áldozatot még az Árpád-korban temethették el úgy, hogy hasra fektették, lábait pedig összekötözték, hogy a hiedelmek szerint biztosan ne térhessen vissza a túlvilágról.

A Blikk azt írja, egyelőre nem derült ki, hogyan is vesztette életét a nő, de a lakosok minden bizonnyal tartottak tőle. A lap megszólaltatott egy szakértőt is, aki elárulta, abban a korban miért is volt szokás ez a fajta temetés.

A korra jellemző babona volt ez, korábban ugyanis több Árpád-kori temetőben is megfigyeltünk olyan jelenségeket, hogy rendellenes módon temettek el embereket. (...) Egy nagyon alacsony, kis növésű fiatal felnőttről lehet szó. (...) A vizsgálat közelebb vihet minket ahhoz, hogy vallási alapon el tudjuk különíteni a különböző népcsoportok szokásait. Ebben a temetők, temetkezések vizsgálata segíthet, hiszen a legtovább fennélő temetkezési szokások, rituálék a legbiztosabb forrásai az eltérő hagyományoknak” – magyarázta dr. Bálint Marianna régész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.